Környezetünk

Már nem magányos a világ legmagányosabb elefántja

Az elmúlt hetekben nemcsak mi írtunk többször Kaavanról, hanem a világsajtó is - úgy tűnik, a világ legmagányosabbnak mondott, sokat szenvedett elefántja most végre révbe ért.

Egészséges és gyorsan feltalálta magát új otthonában Kaavan, a világ legmagányosabbnak mondott elefántja, amely november 30-án bérelt repülőgéppel érkezett Kambodzsába Pakisztánból – közölte pénteken Neth Pheaktra, a kambodzsai környezetvédelmi minisztérium államtitkára, szóvivő, írja az MTI.

„Élvezi új életét”

A 35 éves hím ázsiai elefánt csaknem egész eddigi életét magányosan, sanyarú körülmények között élte le a pakisztáni főváros, Iszlámábád hírhedten rossz állatkertjében. Kimenekítését civil aktivisták szervezték meg az ausztriai székhelyű Négy Mancs állatvédő szervezet és Cher amerikai énekesnő vezetésével.

elefánt

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Új hazájában az elefántbika a Kulen Prum Tep nevű rezervátumban kapott helyet, ahol – mint a szóvivő mondta – „élvezi új életét” a nőstény elefántok társaságában.

„Kaavan, amelyet eddig a világ legmagányosabb elefántjaként ismertünk, mostantól nem magányos, mert a Kulen Prum Tep menedékhelyen három nőstény elefánt társaságát élvezheti” – mondta az illetékes, aki reméli, hogy a bika „sok új ázsiaielefánt-bébi megszületését segíti elő” Kambodzsában.

A tájékoztatás szerint az állat nagyon gyorsan és jól alkalmazkodott új élőhelyéhez, jól kijön a nőstény elefántokkal. Körülbelül három hónap múlva már a vadonba is kiengedhetik a védett menhelyről.

Dollármilliókra van szükség

Pakisztánban májusban egy bíróság mondta ki, hogy Kaavannak joga van egy kambodzsai rezervátumban leélni élete hátralévő részét.

A veszélyeztetett fajként nyilvántartott ázsiai elefántból 400-600 él Kambodzsában, főleg a Kardamom-hegységben és két északi tartományban. A környezetvédelmi államtitkár szerint az országnak 40,5 millió dollárra lesz szüksége a következő 10 évben a területén élő elefántok megmentéséhez.

Az iszlámábádi állatkerben uralkodó állapotok nemzetközi botrányt okoztak, a Margalla Zoo ezért csütörtökön kénytelen volt végleg bezárni.