Gyereknevelés

Amikor anyából profi rendrakó lesz

Hogy mire képes egy tévésorozat és egy könyv, ha a megfelelő pillanatban "talál be" az ember életébe? Ha most azt mondom, hogy az egész életünket megváltoztathatja, biztosan kinevetsz és közhelyesnek tartasz... pedig velem pontosan ez történt.

Az élet meg a kornavírus-helyzet úgy hozta, hogy valamivel több szabadidőm lett 2020 végére. Ezt azzal ünnepeltem meg, hogy egy este csak úgy céltalanul klikkelgettem a Netflixen, amikor szembe jött egy tévéműsor – The Home Edit: Rendrakás rendesen. Ennek a lényege nagyjából annyi, hogy két belevaló hölgy minden epizódban katonás rendet vág egy híres ember, illetve egy átlagos család lakásában, egy-egy előre megbeszélt helyiségben (vagy akár a konyhaszekrényben).

Nekem, aki folyamatosan szenvedek a helyhiánytól, és enyhe rendmániámból fakadóan 0-24-ben képes vagyok a vőlegényem, a gyerek és a kutya után pakolni, már az első rész szinte katartikus élmény volt: megmutatta, hogy igenis elérhető a tökéletes rend és rendszer egy kisgyerekes háztartásban, illetve megtanultam belőle egy átlátható rendszer alapjait. A négy fő lépést álmomból felkeltve is tudom már: szétválogatás, osztályozás, tárolás, fenntartás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia (@mia_dolcevita) által megosztott bejegyzés

Kíváncsiságból az általam eddig csak hajtogatós módszeréről ismert Marie Kondo könyvét is beszereztem, és ma már elmondhatom magamról, hogy sokat tanultam, változtam és változtattam. A következőket abszolút a rendszerezésnek köszönhetem.

Nem gondolkodom többé átmeneti megoldásokban

„Azt a dobozt felteszem oda, jól van az ott” – hányszor mondtam ilyen és ehhez hasonló dolgokat. A dobozok pedig gyűltek, évekig foglalva az értékes tárolóhelyet, anélkül, hogy bárki is belenézett volna bármelyikbe. Ennek vége – már tudom, hogy nem átmeneti megoldásokra van szükség, hanem átfogó rendteremtésre. Tudod, arra a fajtára, amikor nemcsak fogod a dobozt és belenézel (majd rosszabb esetben visszateszed a polcra), hanem leveszed szépen a helyéről – igen, az összeset -, kirámolod, a tartalmukat szétválogatod, majd egy számodra könnyen érthető, használható és ami még fontos, fenntartható rendszer szerint pakolod át.

Spórolni is tudok

A rendszerezéshez nem kell sok mindent vásárolni – én néhány átlátszó tárolódobozt vettem csupán -, ugyanis a lényeg nem a vásárlás. Hanem éppen az, hogy azzal legyünk inkább tisztában, mink van, és mit használunk valójában a készleteinkből.

elfoglalt anya rendszerezés

A kép illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezért, ha kiderül, hogy a gyerkőcnek van már mondjuk két doboz legója, nem biztos, hogy egy harmadikat is fogunk neki venni. A két doboznyi építőkockát viszont úgy helyezzük el a szobájában, hogy játékidőben bármikor elérje. De ugyanez a „már van belőle, szóval nem kell venni” elv használható a konyhában, a kamrában, de akár a garázsban is.

A boldogság elérhető

Úgy érzem, a rendezettebb otthonunknak hála nem csak én vagyok kiegyensúlyozottabb és boldogabb, hanem a családom is. Még egy kis gyakorlás, és reményeim szerint a barátainknak, illetve másoknak is tudok majd segíteni abban, hogy a lehető legjobban ki tudják majd használni lakásuk, gardróbjuk adottságait. Mert tényleg egyszerű dolog a rendrakás – de azért nem árt, ha egy kis segítséggel vágunk neki!