Életmód

Nem mindegy hogyan alszol

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás erősíti az immunrendszert. De az is sokat számít az egészségünk szempontjából, hogy milyen pózban alszunk. Vannak kifejezetten káros elhelyezkedések.

Azt gondolhatnánk, hogy csak a pihentető alvás a fontos. Mindegy hol és hogyan történik. pedig ez nem így van. Vannak olyan fekvési pózok, amelyek egészségünkre veszélyesek lehetnek.

Fotó: shutterstock/Gorodenkoff

Ilyen például az a póz, amelyet sokan szeretnek és elsőre nagyon kényelmesnek tűnik: a hason alvás. Ez ugyanis megerőlteti a hátat és a nyakat is egyszerre. Ebben a helyzetben az arcodat oldalra fordítod és ez bizony nem tesz jót a nyaki csigolyáidnak. A gerinced más pontjára is nagy terhet ró. Ezen kívül a légzést is megnehezíti. Ebben a helyzetben nyomás van a rekeszizmodon és ez okozza a problémát. Bár egyeseknek a horkolása megszűnik ettől a póztól, de épp a rekeszizomra nehezedő nyomás miatt.

Amennyiben ragaszkodsz ehhez a pózhoz fontos, hogy nagyon vékony párnával, de inkább anélkül aludj.

Oldalt a legjobb?
Persze az változó, hogy ki melyik alvási helyzetet részesíti előnyben. Ha azonban a hátaddal vannak gondjaid, akkor legjobb, ha háton fekve alszol. Így eloszlik a súly a gerinceden. A legjobb az lenne a gerincednek, ha még egy párnát is tennél a térded alá.

Ha a nyakad fáj vagy épp horkolsz akkor legjobb, ha az oldaladon alszol. Ez talán az össze póz közül a testednek a legkevésbé megterhelő.

Amennyiben babát vársz, akkor is az oldalsó alvás a legjobb, főleg a baloldalon. Így ugyanis jobb lesz a véráramlás a magzatban.