×

Gyereknevelés

Mit tegyünk, ha a fejünkre nő a gyerek?

Ha már nagyon idegesít, hogy a gyerek mindig úgy érzi, övé kell hogy legyen az utolsó szó, akkor vegyél egy nagy levegőt, aztán próbáld ki a következőt.

Persze, adódik a kérdés, hogy mit tekintünk visszabeszélésnek, hiszen van olyan szülő, aki már a legkisebb visszapisszenéstől is azonnal falra mászik, más pedig a konkrét visszaszólogatásoktól sem – sőt, akad, aki még örül is, ha a gyerekének megvan a véleménye mindenről, még akár a szülei döntéseiről is, és ennek hangot is ad.

Az tehát elég egyéni, hogy hol a határ, és ezt nyilván mindenkinek saját magának kell éreznie és meghúznia a gyerekkel szemben.

gyerek határok

Fotó: Shutterstock

Visszabeszélés, szemtelen visszaszólás gyakorlatilag bármilyen életkorban előfordulhat. Már az ovisok is próbálják feszegetni a határaikat, de a kiskamaszkor, majd a kamaszkor egész megdöbbentően nagyszájú gyerekeket eredményezhet.

Mit tehetsz, ha már az idegeidre megy a gyerek? A legegyszerűbb talán, ha elmondod neki, mennyire bántó a viselkedése. Azt éreznie és tudnia kell, hogy nem bánthat meg senkit, a szeretteit meg aztán különösen nem, és hogy ez a stílus nem megengedett.

A következő lépés az is lehet, hogy megkéred, gondoljon bele, neki hogy esne, ha te kezdenél el vele feleselni. Vagy ha olyan hangnemben szólnál vissza, ahogy ő beszélt veled. Ha úgy érzed, ezt egy ovisnál még hiába veted be, gyorsan megcáfolnánk: ezt a gyerekek már egész kicsi korban képesek megérteni. Persze, előfordulhat, hogy mégsem: ilyenkor határozottan szólj rá. Ne hagyd, hogy nyertesnek érezze magát, és azt főleg ne, hogy ebben a hangnemben beszéljen veled továbbra is.

Mit ne tegyél?
Gyakran előfordul, hogy a szülők ráhagyják szemük fényére a dolgot – na, ezt semmiképp se tedd, mert akkor csak még jobban nyeregben fogja érezni magát. És azt gondolja majd, hogy ő bármit megtehet otthon, veletek.

Szintén nem tanácsos elveszíteni a hidegvéred: ha félórát üvöltözöl vele, elveszíted a fejed, esetleg egy pofon is elcsattan, aztán még el is zárkózol a gyerek elől, azzal nem oldod meg a problémát. Próbáld higgadtan kezelni a helyzetet – ne feledd, te vagy a felnőtt, aki kezében tartja az irányítást.