×

Gyereknevelés

Kell-e a gyerekre maszkot adni?

Vannak, akik hordják, vannak, akik állvédőnek használják, és van, aki az orrára már nem húzza fel a maszkot. Utóbbi kettő a gondatlanság netovábbja, persze ettől még lehet rajta vitatkozni. Egy azonban biztos: a gyerekes szülők gondosabban maszkolják a csemetéiket. Nincs ebben semmi meglepő, egy szülő általában jobban félti a gyerekét, mint saját magát.

És ilyenkor ugrunk át huszárosan a ló másik oldalára. A világháló tele van a szülői butaság iskolapéldáival, már ami a gyerekek maszkviselését illeti.

Fotó: shutterstock/Logra

Másféléves gyerekre szuszakolt maszk, óvodában maszkban altatás – és hasonló agyatlan esetek. Miközben minden szakirányú kutatás azt javasolja, hogy babákra, illetve 1-2 éves gyerekekre ne adjunk maszkot. Egyrészt, a babák esetében komoly fulladásveszéllyel kell számolnunk, másrészt – a kisgyerekek esetében – csemeténk egyfolytában birizgálni fogja és így önkéntelenül is szétkeni arcán-szemén-kezén az esetleg a maszk külsején rekedt kórokozókat. Mindenek feletti alapszabály pedig: ne adjunk maszkot senkire, aki azt magától nem tudja levenni.

Természetesen a nagyobbacska gyerekek hordjanak maszkot vásárláskor, vagy ha közösségbe visszük őket, de odahaza a gangon, vagy az udvaron teljesen felesleges a maszkviseléssel „kínozni” őket.

Valójában elsősorban arra kell törekednünk, hogy esetlegesen fertőzött gyermekünk ne fertőzzön meg másokat, ugyanis a tapasztalatok szerint a gyerekek esetében általában tünetmentesen zajlik le a Covid-19 által okozott nyavaja.

Persze, akár már a nagycsoportos ovisok között is kialakulhat valamiféle maszk-divathóbort, attól függően, hogy melyikük anyukája varrta otthon a legformabontóbb, legjópofább maszkot. Szóval, sokszor már maga a gyerkőc követeli a maszkot – legyen hát, de arra azért tanítsuk meg, miként kell szakszerűen le-föl tenni, és próbáljuk elmagyarázni, miért nem szabad azt fogdosni, igazgatni. Ha ez sikerül, akkor jöhet a dartvéderes, meg barbibabás, a pöttyös, vagy a 3D-kockás maszk. Mert egy kisgyereknek minden játék. Még egy világjárvány is.