×

Kultúra

Az öltöztető Anthony Hopkins és Ian McKellen főszereplésével

Játékos, ugyanakkor megindító történet a barátságról és a hűségről, és arról, hogyan lehet összeegyeztetni a baráti és az alkalmazotti kapcsolatokat.

Fotó: MTVA

A II. világháború idején a kis angol társulat Shaekespeare Lear királyát viszi színpadra. Bombák hullanak, szirénák visítanak, a függönyt egy óra múlva fel kellene húzni, de a Leart játszó színész sehol sincs. Az öltöztetője, Norman azon fáradozik, hogy egyben tartsa a társulatot, de vajon visszatér-e időben a főszereplő, és el tudja-e játszania szerepét?

A film (és a színdarab) tisztelgés a színház, a kultúra és Shakespeare, mindezek angol megteremtője előtt, egybecsengve Churchill korabeli hazafias kijelentésével: A második világháború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre. Mire Churchill így válaszolt: „Rendben, de akkor miért is harcolunk?”
Minden részletében kiemelkedő, fontos üzenettel bíró alkotás. A színészi alakítások lenyűgözőek (Anthony Hopkins, Emily Watson), akárcsak a korhű hangulat és a díszletek. A háború rémsége nem látszik, mégis ott van a szereplők és a színház közönségének a tekintetében és gondolatában. Kihagyhatatlan mozi- és színházi élmény.

Január 13-án, 21:55-től a Dunán!

Fotó: MTVA

Forgatókönyvíró: Ronald Harwood
Zene: Stephen Warbeck
Operatőr: Ben Smithard
Rendezte: Richard Eyre

Szereplők:
Anthony Hopkins (Sir)
Emily Watson (Őladysége)
Sarah Lancashire (Madge)
Ian McKellen (Norman)
Edward Fox (Thornton)
Vanessa Kirby (Irene)
Tom Brooke (Oxenby)