×

Gyereknevelés

Mit tegyél és mit ne, ha nem eszik a gyerek?

Ne gondolj feltétlen arra, hogy beteg, vagy hogy te rontottál el valamit – olykor rém egyszerű a magyarázat a kicsik „nem evésére”.

Valószínűleg nálatok is lejátszódott már néhányszor a következő jelenet: egész délelőtt a konyhában robotoltál, hogy finom ebédet készíts a családnak, de amikor készen volt, a gyerek(ek) nem, vagy alig akart(ak) enni belőle. Erre a legtöbben értetlenkedve reagálunk, majd az okokat kezdjük keresni – holott a legtöbb esetben nem is olyan nehéz megfejteni, mi áll az „Anya, én nem kérek…” mögött.

Fotó: Shutterstock

A legegyszerűbb ok, ami miatt csökkenhet a kicsik étvágya, nem más, mint a nyári meleg. Megérkezett a kánikula, ami bizony az étvágyukra is hatással lehet. A megoldás egyszerű: ha nem kér, ne erőltesd, majd amikor megéhezik, szedsz neki abból, amiből szeretne. Vagy hagyhatod, hogy ő szedjen magának abból, amit szeret, így biztosabb, hogy a kiszedett mennyiség tényleg megfelel az igényeinek.

Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz: az adagokhoz. Előfordulhat ugyanis, hogy túl sokat szedsz a gyerkőcnek, és bizony egy töltött káposzta „toronytól” a tányérján megijed. De az is lehet, hogy csak attól bizonytalanodik el, hogy az adott ételt nem tudja, hogyan kell megenni, mert még nem ismeri.

Az is előfordulhat, hogy az összetevőket nem ismeri. Ha például most csináltál először ananászos csirkét, vagy első alkalommal kapott egy kistányér enyhén sózott brokkolit, mondván, hogy azt biztosan szeretni fogja, csalódás érhet: a számára ismeretlen “darabkákat” szemed fénye valószínűleg meg se akarja kóstolni.

Ilyen esetben légy türelmes, és magyarázd el neki, mi van az ételben, vagy mutass neki egy képet arról a gyümölcsről, zöldségről, ami feldarabolva került az ebédbe. Esetleg egy mesét is kitalálhatsz neki arról, hogyan utazott – a fenti példánál maradva – az ananász messze-messze földről a ti konyhátokig, vagy arról is rögtönözhetsz egy vicces történetet, hogy hogyan találták fel az adott ételt. Valószínűleg annyira fog neki tetszeni, hogy pillanatok alatt tünteti majd el a tányérjáról, és kérni fog még.

válogatós csemeték (Fotó: Shutterstock)

Amit ne tegyél

Ne erőltesd, és ne csinálj ügyet abból, ha nem akar enni a csemetéd, mert akkor úgy érezheti, hogy ezzel a viselkedéssel kontrollálhatja a te viselkedésedet és az eseményeket. És egy utolsó dolog, amit kerülj: ne motiváld nasival, édességgel, cukorkával, mert ezek egyrészt borzasztó egészségtelenek, másrészt ha hozzászokik, később is „zsarolhatóvá válsz” az étkezések kapcsán.