Gyereknevelés

Mely korban a legkezelhetetlenebb a gyerek?

Szerinted melyik az az életkor, amikor a gyerekek leginkább próbára teszik a szüleik idegeit? Gyorsan tippelj egyet, aztán lássuk, eltaláltad-e.

Nem a hisztis kicsiket vagy a rumlis, feleselős kamaszokat a legnehezebb kezelni, hanem valahol a kettő közti időszakban, nyolcévesen teszik leginkább próbára szüleik idegrendszerét a gyerekek – derül ki egy nemrég készült amerikai felmérésből.

Fotó: iStock.com/Evgeny Atamanenko

A fent említett kutatás kétezer olyan amerikai felnőtt bevonásával készült, akiknek iskoláskorú csemetéik vannak. A szülőket arra kérték, töltsenek ki egy kérdőívet, illetve hogy idézzék fel a gyereknevelés során tapasztalt hullámhegyeket és hullámvölgyeket, na és persze a legszebb és legkínosabb pillanatokat is.

A felnőttek válaszaiból nemcsak az derült ki, hogy a nyolcéves korosztállyal a legnehezebb, hanem például az is, hogy a legdurvább hisztiket a hétévesek produkálják. A hatévesekkel viszont a többségnek könnyebb dolga van, illetve volt, mint várták.

Utóbbiak kapcsán ugyanakkor az is kiderült, hogy a legnagyobb valószínűséggel ők hozzák cikis helyzetekbe felmenőiket – méghozzá a legváratlanabb mutatványokkal! Volt olyan szülő, akinek elmondása szerint ilyen korú csemetéje hirtelen úgy próbált enni egy étteremben, mint egy kutya – elkezdte kinyalogatni a tányért –, más pedig azt mesélte, hogy szeme fénye egy pláza szökőkútjába gázolt.

Hogy mégis mivel hozzák a kicsik leggyakrabban kínos helyzetbe Anyát és Apát? A felmérést kitöltők 33 százaléka azt jelölte meg, hogy olyasmiket kiabálnak nyilvános helyen, amit nem illik vagy nem szabad. Ezt követte egy szintén nyilvános helyen végzett „tiltott hadművelet”, vetkőzés (28 százalék). 27 százaléknak pedig az volt a legkínosabb, amikor a gyermeke úgy vett el valamit a boltban, hogy nem szólt róla, és azt nyilván elfelejtették kifizetni…