Környezetünk

Pingvinpopulációt veszélyeztet az Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy

Tömege nagy részét elvesztette a Déli-Georgia-sziget pingvinpopulációját veszélyeztető, Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy.

Az A68a elnevezésű jéghegy és a róla letört darabok továbbra is Déli Georgia közelében sodródnak – mondta el Ted Scambos, a Coloradói Egyetem tudósa. Scambos és kollégái az Antarktisz Larsen C selfjegéről való leszakadása, 2017 júliusa óta figyelik a jéghegyet. Az A68a az egyik legnagyobb jéghegy, amely valaha az Antarktiszról levált.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash/ Jay Ruzesky

Decemberben a jéghegy területe egyharmadát elveszítette: több mint 1400 négyzetkilométerrel lett kisebb, miután nagy darabok váltak le róla, illetve sok jege elolvadt. Az A68a kiterjedése kedden 2450 négyzetkilométer volt. A jéghegy szélei, akárcsak egy tányér, lekerekedtek – magyarázta Scambos.

A jéghegy megakadályozhatja, hogy a szigeten élő pingvinek eljussanak a tengerhez, ha ráfut a sziget partjára, és a sziget körüli tengeri élővilágot is veszélybe sodorhatja, ha megfeneklik. Elképzelhető, hogy ez decemberben már be is következett, de a tudósoknak ezt még ellenőrizniük kell.

Az A68a-ról letört nagy darabok szintén fenyegetést jelentenek. Háztömbnyi jéghegyek úszkálnak a sziget környékén, hatot követnek is a kutatók, közülük négy megközelítette a szigetet – mondta el Scambos.

Az A68a-ról akkor kezdtek letöredezni nagyobb darabok, amikor decemberben megközelítette a sziget nyugati partját. Az erős áramlatok arra késztették a jéghegyet, hogy csaknem 180 fokos fordulatot vegyen. A műholdas felvételek szerint egy vízalatti self legyalulhatta, és ez okozhatta az első nagy törést, amelyet további törések követtek. Az a része is leszakadt a jéghegynek, amelyet formája miatt a tudósok a jéghegy ujjaként emlegettek.

Scambos szerint a jéghegydarabok a sziget körül „csellengenek”, lehet, hogy egy időre, talán néhány hétre megállnak, de aztán szépen elolvadnak, mivel a víz túl meleg nekik.

Az atlanti-óceáni Déli-Georgia-sziget brit fennhatóság alatt áll. A Brit Tengerentúli Területek (BOT) az Antarktisz legnagyobb jéghegyeinek afféle temetője. A fehér kontinensről leváló jéghegyeket az erős áramlatok a kontinentális alapzat sekély vizei felé terelik, a távoli sziget felé, ahol megfeneklenek.