Gyereknevelés

Tévhitek a gyereknevelésben, amiktől jobb megválni

Manapság se szeri, se száma a kéretlen tanácsnak, gyakorlatilag az élet minden területén. Miért lenne ez másként a gyerekneveléssel kapcsolatban?

Egy újdonsült édesanya, aki még próbál megfelelni minden ismerős és távoli barát gyereknevelés címszó alatt támasztott követelményének, a társadalmi elvárásoknak és az interneten fellelhető összes szakértő összes tanácsának, hamar elveszti józan ítélőképességét. Ilyenkor különböző „használati tanácsokkal” érkeznek a rokonok is a vendégségbe és sorolják a régi, jól bevált szokásokat. Nem érdemes azonban mindent készpénznek venni.

Fotó: iStock.com/airspa

Szülőként gyermekeink életének a szervezése nem egyszerű logisztikai és figyelmet igénylő feladat. Arra pedig, hogy gyermekünk miként lehetne szófogadóbb, vagy mikor enné meg a zöldborsó-főzeléket, és hallgatná ránk, szülőkre jobban, nincs egyértelmű intelem. Minden gyermek más és más, ezért nevelésüket sem lehet egy kalap alá venni.

Persze a gyereknevelés kapcsán létező tévhitek is nagyban befolyásolják a szülők elveit, pedig nem érdemes bedőlni ezeknek. Többek között ilyen a szülői szigor. A régimódi nevelési stílust követők azt gondolják, hogy a szigorú szülőnek fegyelmezett gyermeke van. Akkor jó a csemete, ha keményen bánunk vele és büntetjük őt. De több kutatás is bebizonyította már, hogy hosszú távon semmiféle hatása nincs a büntetésnek. A félelemkeltés helyett a következetesség sokkal többet számít a gyereknevelésnél.

De ugyanígy tartja magát még mindig a „mindent meg kell enni, ami a tányéron van”-elv is. Addig nem kelhet fel a gyerek az asztal mellől, amíg mindent meg nem evett. De ismerős lehet a még négy falatot egyél legalább, aztán felállhatsz típusú szülői szigor is. Egy gyereket etetni valóban nem egyszerű feladat, de nem érdemes már az elején feladni és vasszigorral kényszeríteni. Inkább kísérletezni, játékos formában kóstoltatni vagy néhány egyszerű trükköt bevetni.

Fotó: Shutterstock

Sokan száműzik, vagy legalábbis próbálják száműzni gyermekük életéből a televíziót. A modern technika világában azonban, ha nem is a hagyományos televízió, de a telefonon, tableten vagy egyéb okos eszközön megnyitható videók, filmek és klipek így vagy úgy, barátokon, osztálytársakon keresztül akár, de elérnek minden fiatalt. A sok tévénézés valóban nem egészséges, nem csupán a szemüknek, de ellustulnak, fantáziájukat nem használják. De elbutulni azért nem fognak tőle! Tanítsuk meg inkább helyesen és egészséges mértékben televíziózni őket, hiszen vannak olyan történelmi, tudományos, vagy épp nyelvi műsorok, amelyekből akár még tanulhat is valamit egy érdeklődő gyermek.

Végül pedig az egyik legjellemzőbb fegyelmezési módszer, a kiabálás. A veszekedésben kifáradt, reményvesztett szülő egyetlen ütőkártyája. Hiszen ha rákiabál a gyerekre, az ijedtében rá fog figyelni. A szakértők azonban nem tartják hatásosnak, ha azt szeretnénk, hogy egyfajta viselkedést, például hiszti, fejezzen be gyermekünk, inkább suttogjunk neki!