Bűnügy

Gyerekruhát ígértek, több száz embert vertek át - így fogták el őket a zsaruk

Ha K. Klaudia vagy R. János nevébe nem is, de az általuk használt álprofilokba már belefuthattál akkor, amikor gyerekruhát vagy játékot próbáltak neked eladni a Facebookon.

A Magyar Rendőrség a közösségi oldalán számolt be arról, hogy elfogtak egy kiskunhalasi nőt és férfit, akik abból éltek, hogy álprofilokkal olyan gyerekruhákat és játékokat adtak el, ami soha nem volt a birtokukban.

„Sokan megvették termékeiket, illetve leginkább csak kifizették…Az elkövetők 2020 őszétől az adásvételi csoportokban álprofilok felhasználásával hirdetéseket adtak fel különböző termékek (legtöbbször gyermekruhák, gyermekkönyvek és játékok) eladásának látszatát keltve. A termékek azonban ténylegesen sosem voltak a birtokukban, azok fotóit más hirdetésekből szerezték meg, fizetésként pedig csak postai előre utalást voltak hajlandóak elfogadni. A hirdetésekkel több száz felhasználót sikerült megtéveszteniük, akik az utalást követően hiába várták a megrendelt termékeket. A játékok és könyvek sosem érkeztek meg, az eladók pedig törölték a profiljaikat vagy letiltották őket a közösségi oldalon. A kiskunhalasi nőt és férfit elfogtuk és kutatást tartottunk náluk. Mint kiderült, a napi megélhetésükhöz szükséges pénzt teljes egészében a folyamatos átverésekkel teremtették elő. A sértettek nagy számára tekintettel az átvert személyek teljes körének azonosítása, illetve a pontos kárérték meghatározása a további nyomozás feladata. Az elmúlt hónapokban egyértelműen növekedett az interneten bonyolított adásvételek száma, amit a csalók is igyekeznek mindinkább kihasználni. Ha különösen kedvező árra bukkanunk, minden esetben nézzünk utána az eladó korábbi értékeléseinek! Ha ezek hiánya, vagy a negatív értékelések miatt kétségeink merülnek fel egy hirdetés valódiságával kapcsolatban, lehetőleg ne utaljunk előre, tűnjön bármennyire is csábítónak az ár” – írták.