Gyereknevelés

Így érhető el, hogy a gyerek is szeressen egészségesen táplálkozni!

A gyerekek ma már a közösségi médiából és az influencerektől is tájékozódnak a táplálkozásról, de a résztvevők több mint háromnegyedénél még mindig a szülők véleménye a legfontosabb.

A Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) készített felmérést, amely arra is rávilágított, hogy már minden második gyerek tisztában van vele, hogy naponta 0,5 liter tej, vagy ennek megfelelő tejtermék fogyasztása ajánlott. Ennek ellenére többségük mégsem fogyaszt naponta joghurtot.

Forrás: Danone-MDOSZ

A kutatás több mint 800 fő megkérdezésével készült, melyből kiderült, hogy a tanulók a tanárok és az edzők véleményét is nagyon fontosnak tartják, döntéseikben a családjuk mellett, az ő példamutatásuk meghatározó számukra. A megkérdezett gyerekek nagy része tudja, hogy mennyire fontos a tej és a tejtermék szervezetünk számára, mivel a bennük található kalcium erősíti csontjainkat és fogainkat, de még így sem fogyasztanak elegendő mennyiségű joghurtot – általában csak hetente egyet esznek, az is főként gyümölcsös ízesítésű.

„Az eredmények láttán tisztán kirajzolódik, hogy a gyermekkori edukáció rendkívül jelentős, bizonyítja ezt az is, hogy évről-évre javul az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre adott helyes válaszok száma” – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A 10-12 éves korosztály táplálkozási szokásainál azonban a korábbi évekhez képest javulás látható. A válaszadó gyerekek szinte kivétel nélkül minden nap ebédelnek, és többségük rendszeresen vacsorázik is. A legtöbben az uzsonnát hagyják ki étrendjükből.

Forrás: Danone-MDOSZ

„Az egészséges életmód kialakításának alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. Cégünk igyekszik kivenni részét az ismeretterjesztésből, hogy már a kiskamaszok is tisztában legyenek egészségük fontosságával, így segítve őket abban, hogy később maguk is egészséges felnőtté váljanak” – mondta a Danone Magyarország Kft. külső kommunikációs menedzsere.

Persze nem elhanyagolható szempont az iskolai büfék kínálata, amely nagyban hozzájárul az étkezés minőségéhez, hiszen a diákok előszeretettel vásárolnak a szünetekben maguknak élelmiszert. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a büfékben a gyerekek közel háromnegyede vásárol rendszeresen szendvicset és nagyjából a fele ásványvizet. A felmérés egyébként az mutatja, hogy a diákok fele azzal is tisztában van, hogy fontos az egészséges táplálkozás még egy iskolai büfé esetében is.