Környezetünk

Ki gondolta volna? Fontos szerepe van a molyoknak

Egy új kutatás szerint, bár eddig főként kártékony rovarként tekintünk a molylepkékre, kiemelt szerepet játszanak számos növény beporzásában.

Az éjjel aktív molylepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok, például a méhek. A tudósok szerint ezért sürgősen meg kell állítani a molyok számának csökkenését.

Molylepke (Fotó: Shutterstock)

Az elmúlt évtizedben a növények beporzói iránt érzett aggodalom szigorúan a méhekre szorítkozott. Számuknak a mezőgazdaságban bekövetkezett változások és a növényvédőszerek alkalmazása okozta csökkenése miatt egyre nagyobb figyelem irányult rájuk. A molyok iránt ellenben nem ébredt hasonló szimpátia.

A tudósok szerint hatalmas tévhit, hogy a minden moly megeszi a ruhákat. Valójában egyáltalán nem ez történik. Sokan a növényeket látogatják meg, és fontos részét képezik a beporzási folyamatnak.

A rovarok pontos szerepének feltárásához Richard Walton, a University College London tudósa és kollégái a molyok aktivitását monitorozták a Norfolk mezőgazdasági területein lévő tavak körül.

A vizsgált molyok 45 százaléka szállított pollent, ez 47 különböző növényfajtól származott, köztük számos olyantól, amelyet alig látogatnak a méhek, zengőlegyek és lepkék – írja a BBC News.

Molylepke (Fotó: Shutterstock)

A tudósok arra jutottak, hogy míg a darazsak és méhek munkája kritikus fontosságú, ezek az állatok általában a legtermékenyebb pollen- és nektárforrásokat célozzák meg, a molyok sokkal több fajt látogatnak, tehát nem csak a virágok egy szűk csoportját látogatják.

Bár korábbi tanulmányok is foglalkoztak már a molyok porzási tevékenységével, de ezek még inkább arra fókuszáltak, hogy miként képesek a szájszervükön vagy orrukon szállítani a pollent, nem pedig arra a pollenre, amely a molyok szőrös testére tapad, miközben az állatok táplálkozás közben ráülnek a virágra.

A tudósok a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmánya szerint a molyok kiegészítik a nappal aktív beporzók munkáját és segítenek megőrizni a növénypopuláció változatosságát és gazdagságát.