Környezetünk

A kutyák és a tinédzserkor - valóban nehezebb velük?

Szófogadatlan a kiskutyád? Aggodalomra semmi ok, valószínűleg csak tini – a kutatók szerint ugyanis a nyolchónapos ebek hasonló tüneteket produkálnak, mint a serdülő gyerekek.

Ha a kutyusod körülbelül nyolc hónapos, és azt tapasztalod, hogy mostanában kevésbé fogad szót, semmi pánik: nincs vele baj, csak tinédzser. Egy, a Science Alert által idézett friss kutatás szerint ugyanis az ebek is átélik a serdülőkort, méghozzá körülbelül ennyi idősen. És bizony, ez többek közt a gazdáikkal szembeni engedetlenséggel is jár – ellenben az idegenek ugyanolyan jól tudják őket fegyelmezni.

Kölyökkutya (Fotó: Shutterstock)

A tudósok 93 kutyát vontak be az egyik kutatásba, az ebek labradorok és golden retrieverek voltak, illetve néhány négylábú ennek a két kutyafajtának a keveréke. Az állatok kevésbé fogadtak szót, amikor gazdájuktól megkapták az „ül” parancsot, ellenben amikor ismeretlen trénerek adták ki nekik ugyanezt a parancsot, akkor nem állt fenn ilyen probléma. A gazdik többsége azt állította, hogy kutyusaik engedetlenebbek nyolchónaposan, mint amilyenek három hónappal korábban voltak.

Később a kutatók több mint 280 eb adatait elemezve is erre a következtetésre jutottak, hogy a nyolchónapos kutyák engedetlenebbek, épp úgy, mint a serdülő embergyerekek. Az érzelmileg labilisabb szukáknál a tudósok szerint akár hamarabb is beköszönhet a tinédzserkor, de a jó hír, hogy ez elmúlik magától, és a kutya ismét könnyebben irányítható lesz.