Gyereknevelés

Ez határozza meg a gyerekeink jövőjét

A családi háttér, a veleszületett képességek, vagy a társadalmi környezet számít az utódok boldogulásánál.

Régóta vizsgálják a téma szakértői, hogy min is múlik egy gyermek jövője, azaz meg van-e írva génjeinkben, hogy mi lehet belőlünk, hogy mire lehetünk képesek. A kutatások előrehaladtával az arány számok folyamatosan változnak. Sokáig azt tartották, hogy minden a veleszületett képességeken múlik, azaz vagy okosnak születünk vagy kevésbé jó képességűnek. Aztán elkezdtek egy olyan fontos dologra is koncentrálni, hogy hová és mikor is születik valaki.

www.shutterstock.com

www.shutterstock.com

Gondolj csak bele, hogy hiába születik valaki rendkívül magas intelligencia hányadossal (IQ), kiváló problémamegoldó képességgel, ha éppen a sors egy Dél-amerikai nyomornegyedben hozza a világra. Előfordulhat egy ilyen alul szocializált környezetben, hogy sosem derül fény a kiemelkedő képességeire.

Persze a fordítottja is könnyen megeshet, azaz egy gazdag és nagy hatalmú család sarja lehet egy nem éppen jó képességű gyermek, ám az őt körülvevő környezet folyamatosan ösztönözheti a tanulásra, a szorgalomra. Emellett minden feltételt is képesek neki biztosítani, legyen szó magántanárokról, speciális felkészítésről, ráadásul a legjobb iskolákba és később munkahelyekre is képes lesz bekerülni a szülői és iskolai háttérből adódóan.

Szóval közel sem egyszerű ez a kérdés, de innen folytatjuk majd cikkünk következő részében.