Gyereknevelés

Filmek, amiket bátran nézhet a gyerek is!

Sok olyan animációs és játékfilmet alkottak már, amelyek nem csupán a felszínes mesevilágot adják át, hanem sokkal mélyebb üzenettel rendelkeznek és gondolkodásra sarkallnak.

Íme három film, amelyeket nyugodt szívvel megnézhetünk a 8 éven felüli gyermekünkkel!

1. Agymanók

Ez az animációs fim 6 éves kortól ajánlott, de olyan mély üzenettel és csavaros metaforikus történettel rendelkezik, hogy 8 éves kortól talán még jobban érthető. A történetben Riley a főszereplő kislány családjával elköltözik a kedves és nyugodt kertvárosból a nyüzsgő San Fransisco városába. A kislány érzelmi élete felborul a sok változástól, és egyszeriben mindannyian Riley központi agyában találjuk magunkat, ahol az érzelmekért felelős ingereket kis agymanók testesítik meg. Ez a négy agymanó, Derű, Bánat, Undor, Majré egymással vívnak harcot azért, hogy épp ki kerekedik felül. Derű megpróbálja pozitív irányba sodorni Riley érzelmeit, de Bánat minden egyes szituációban valahogy mindig győzedelmeskedik. A film talán még orvosi szemmel is figyelemfelkeltő és ez a pszichológiai tartalmú alkotás, megtaníthatja a gyerekeknek, hogy még a legnehezebb időszakok is véget érnek egyszer. A felnőttek pedig összemosolyoghatnak, mert a film betekintést enged abba, hogy miért is olyan különböző a férfi és női gondolkozás.

Fotó: iStock.com

2. Híd Terabithia földjére

Ez a fantasy családi kalandfilm már-már olyan drámai, hogy megeshet, hogy a szülők is elpityeregnek  rajta. Két kitaszított gyerek barátságáról szól, akik a képzelet birodalmába menekülnek az iskolai piszkálások és gúnyolódások elől. Jess magányos fiú, aki naphosszat csak rajzolgat a füzetébe, és otthon is problémái akadnak az apjával. Leslie új lány a suliban, és meglepően bátran mutatja ki az osztálytársai előtt, hogy ő nem hétköznapi lány. Ők ketten gyorsan egymásra találnak, mert hasonlóan különleges képzelettel rendelkeznek. Jess és Leslie minden nap iskola után átmennek a helyi erdőbe, amit elneveznek Therabithia birodalmának és különböző mesebeli lényeket teremtenek a képzeletükkel. Bár a film tragédiával végződik, mégis olyan megrázóan gyönyörű, hogy érdemes leülni a családdal és végignézni egy esős délutánon.

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

3. A leleményes Hugo

A zseniális rendező Martin Scorsese nem csupán thrillereket és maffia filmeket rendezett, de megajándékozott minket ezzel a sokrétű és drámai kalandfilmmel, amiben Hugo az árva fiú titokban javítja a párizsi pályaudvar óráit. A kisfiú egyedül él a hatalmas óratoronyban, és szabadidejében a féltve őrzött apjától örökölt gépembert próbálja életre kelteni… A film megtaníthatja a gyerekeknek, hogy soha ne hagyják, hogy mások eltántorítsák őket az álmaiktól, és ha kitartóan hisznek, és tesznek azok megvalósulásáért, akkor a sors valóra fogja váltani őket.