Kultúra

Még az Oscar előtt átadja a díjakat a producerek céhe

Az Amerikai Producerek Céhe (PGA) egy héttel az Oscar-jelölések bejelentése előtt közzétette díjjelöltjeinek listáját: a legjobb film-kategóriában A nomádok földje és a Minari is esélyes.

A producercéh filmes fődíja általában jó előjelzője az Oscarnak: indulása óta a legjobb film Oscar-díját elnyerő 31 film közül 21 alkotást a PGA is kitüntetett ebben a kategóriában a díjával.

A céh hétfőn közzétett listáján a legjobb film díjjelöltjeinek mezőnyében jelölt tíz produkció között szerepel a díjszezon két favoritja, Chloé Zhao A nomádok földje című road movie-ja és Lee Isaac Chung filmje, a Minari, amely egy Amerikában letelepedő koreai család portréját vázolja fel. A kategória további jelöltjei között van a Judas and the Black Messiah, a One Night in Miami, az Ígéretes fiatal nő, a Ma Rainey – A blues nagyasszonya, a Borat utólagos mozifilm, a Mank, A chicagói 7-ek tárgyalása és a Sound of Metal.

Idén számos olyan film került a jelöltek közé, amelyet a pandémia miatt moziban nem is játszottak, valamelyik streamingszolgáltató kínálatában debütált. A filmek felét forgalmazták a Netflixen vagy az Amazon szolgáltatásán.

A televíziós mezőnyben jelölt drámasorozatok között van a Better Call Saul, a Bridgerton, A korona, a Mandalorian és az Ozark. A díjesélyes vígjátéksorozatok között szerepel a Félig üres, A légikísérő, a Schitt’s Creek, a Ted Lasso és a Hétköznapi vámpírok.

A PGA díjait virtuális ceremónia keretében március 24-én,  egy hónappal az Oscar-gála előtt adják át.