×

Gyereknevelés

Mit tegyünk, ha a gyermekünk nem tud elszakadni a képernyő rabságából?

A technika gyors fejlődése miatt szinte egyik pillanatról a másikra behálózták az életünket előbb a tévé, majd a számítógép, az okostelefonok és tabletek.

A különféle monitorok, a tévé, a számítógép vagy az okostelefon is használat közben rengeteg információval látja el az agyunkat. Színes és mozog, hangot ad, koncentrációt, értelmezést, esetleg reakciót igényel, vagyis nehezen lehet közben mást is csinálni, a környezetünkre figyelni. Így van ez a gyerekeknél is.

Persze nem az a megoldás, hogy teljesen elzárjuk előle ezeket az eszközöket, mert ezek már az életünk részei. Lemaradáshoz vezethet, ha nem tudja bekapcsolni a laptopot, ha nem tudja használni az okostelefont. De persze nem mindegy, hogy mire használja az eszközöket, illetve hogy mennyi ideig.

Fotó: Unsplash/ Myles Tan

Fotó: Unsplash/ Myles Tan

A felmérések szerint a túzott használat megváltoztathatja a gyermekek agyának a működését, így többek között a mentális, kommunikációs vagy szociális fejlődésüket. Nem beszélve arról, hogy könnyen függővé is válhatnak. Ezért is fontos, hogy valamiképp szabályozzuk számukra a különféle digitális kütyük használatát.

Pihent agy

Ahogyan két testedzés között, úgy két különféle tevékenység között is szükségünk van pihenésre. Ha ezt a szünetet a telefonon töltjük, az agyunknak nincs esélye pihenni, hiszen folyamatos munkában van, információval bombázzuk akkor is, amikor inkább ki kellene kapcsolni.

Időkorlát

Vagyis korlátozzuk, hogy mennyi ideig használhatja a gyerek a számítógépet vagy okostelefont. Ha csak egy rövid szünetet akar tartani, foglaljuk le mással, ne hagyjuk, hogy akár órákra is beszippantsa a laptopon futó játék.

Egy kis mozgás

Ösztönözzük, hogy minél több testmozgást végezzen. Járjon rendszeresen edzésre, vagy csak otthon is: nyomás ki az udvarra vagy a játszótérre, és élvezze a friss levegőt, a társaságot, a különféle offline játékokat.

Gyerekszobán kívül

Ha lehet, inkább ne legyen a gyerekszobában sem tévé, sem számítógép. Ne villogjon semmi, míg elalszik, vagy közben, mert elfelejtette kikapcsolni. A nyugodt, pihentető alvásnak a vibráló, fényes képernyők csak ártanak.