Környezetünk

Giorgoio Tsoukalos haja is égnek áll: 430 ezer éve különös dolog csapódott az Antarktisz jegébe

Az eredmények alapján az esemény sokkal veszélyesebb volt, mint az 1908-as tunguszkai és a 2013-as cseljabinszki meteoritbecsapódás.

Egy ősi, 430 ezer éve az Antarktisz jégtakaróját ért meteoritbecsapódásra utaló nyomokat talált a Kenti Egyetem tudósai vezette kutatócsoport.
Földönkívüli részecskéket (kondenzációs gömböcskéket) találtak a Maud királyné-földön lévő Sor Rondane-hegységben, a Walnumfjellet-hegycsúcson. Jelenlétük szokatlan becsapódási eseményre utal, melynek során nagy sebességgel csapódott be egy legalább 100 méteres aszteroida, ennek eredményeként olvadt és elpárolgott meteoritanyag jött létre.
Ezt közepes típusú becsapódásnak nevezik, mivel nagyobb, mint egy légrobbanás, de kisebb, mint egy krátert generáló esemény – írja az EurekAlert.com tudományos portál.
A törmelék kondritos összetétele, kémiai jellemzői és magas nikkeltartalma utal arra, hogy a Földön kívülről származó anyagról van szó. A megtalált részecskék különleges oxigénizotópjai azt sugallják, hogy kölcsönhatásba lépett az Antarktisz jegéből származó oxigénnel a becsapódáskor.
Az eredmények alapján az esemény sokkal veszélyesebb volt, mint az 1908-as tunguszkai és a 2013-as cseljabinszki meteoritbecsapódás. A szakértők eredményeikről a Science Advances című tudományos lapban számoltak be.

kiemelt kép: illusztráció/MTI

Talán ismeritek Giorgoio Tsoukalost, aki az „ősi idegenek szakértője”, vagy ha így nem, akkor a róla készült mémekkel biztos találkoztatok már.  Ettől a hírtől biztos hogy az ő haja is még jobban égnek áll:

via GIPHY