Környezetünk

Csökkentsük a hulladékot!

Egyre többünknek fontos, hogy megőrizzük a bolygónkból azt, ami még megmenthető, és az is egyre nyilvánvalóbb, hogy nem felülről kell várnunk a megváltást (azaz egészen biztos, hogy nem a nagyvállalatok mondanak majd le a profitról a környezet kedvéért), hanem csakis alulról valósulhat meg: nálunk, a saját háztartásunkban, itt és most, kicsiben.
szemetelés szemét szemeteszsákok

Fotó: Shutterstock

Ma már nagyjából minden tizedik hír arról szól, hogy a veszély valós, sőt, egyre valóságosabb, s már korántsem biztos, hogy helyre tudjuk hozni azokat a károkat, amelyeket okoztunk. Ha valaki komolyan veszi a fenyegetést, fél, és szeretne tenni valamit, az egészen biztosan megtalálja ennek a módját. Néhány ötlettel mi is tudunk segíteni abban, mit tegyünk, hogy kevésbé terheljük meg a bolygót, és kevesebb legyen a szemét.

Szivacs

Tegyük a kezünket a szívünkre, és valljuk meg, hetente hány szivacsot és rongyot használunk el a lakásunk tisztára suvickolása érdekében? Legalább egyet, igaz? Helyiségenként… Tény, hogy praktikus kis szörnyetegekről van szó, ám színtiszta műanyag. Ha a sokkal kellemesebb tapintású, organikus, fanyelű keféket használjuk helyettük, máris sokat tettünk a környezetünkért, hiszen nemcsak tartósabbak, de hamar le is bomlanak a természetbe.

Papírtörlő

Szintén praktikus, ám tökéletesen felesleges a konyhai papírtörlő. Válasszunk helyette jó nedvszívó képességű, mosható rongyokat, amelyeket akár évekig is használhatunk. Ugyanez vonatkozik a papírszalvétákra is, a hagyományos nemcsak sokkal elegánsabb, de környezetkímélőbb is.

Műanyagzacskó 

Kicsi, a legtöbb helyen ingyen van, és valljuk be, tényleg ez a legegyszerűbb módja a csomagolásnak, de ha nem változik meg sürgősen valami, akkor éveken belül zacskóhegyek nőnek majd szerte a Földön. Ha tehetjük, az üzletben válasszuk a papírtasakot, de még jobb, ha visszük magunkkal a saját kis vászonbugyrunkat.

Előre csomagolt sajt, felvágott és zöldség 

Manapság a vásárlást szeretjük egyedül megoldani, nem kérünk segítséget sem a cipő-, sem pedig ruhaboltban, így az élelmiszerüzletekben is szeretjük az önállóságot. Tény, hogy sokkal kényelmesebb leemelni a polcról 10 dkg felvágottat, mint beállni a sorban, és elkérni szavakkal ugyanezt, ám nemcsak a Földünk bánja majd a sok műanyagszemetet, de a pénztárcánkon is megérezzük, ugyanis minimum 20%-kal többet kérnek el az áruházak az előre becsomagolt „kényelmi” termékekért.

Tusfürdő, sampon, folyékony szappan 

Ezekre a műanyagba csomagolt csodákra valóban szükségünk van? Egy minőségi szappan pontosan elvégzi ugyanezt, és ha csak nincs valami különleges bőrproblémánk, nem fogja kiszárítani a bőrünket. De vásárolhatunk külön testre, kézre, hajra való szappant is akár, amit be sem kell csomagolni, és a lefolyóba sem küldünk annyi kemikáliát legalább, ezen kívül pedig súlyos ezreket spórolhatunk meg vele havonta.

Csekkek, kivonatok, szóróanyagok 

Ma már mobilról is fizethetjük a számláinkat a hónap elején, és akár naponta ellenőrizhetjük internetbankon keresztül, mennyi pénzünk van éppen. Ha tehetjük, mondjuk le le a papírcsekkeket, számlákat. A kéretlen szórólapokkal sajnos nem tudunk mit kezdeni, ha már bedobták a levélszekrényünkbe, maximum annyit, hogy a kék színű szelektív kukába dobjuk.