Gyereknevelés

Felkészülés a gyerekvállalásra

Egy bizonyos kor után egyre többször hallhatjuk azt a kérdést, hogy mikor leszünk már mi is szülők. Különösen, ha komoly párkapcsolatban élünk, esetleg össze is házasodtunk: a rokonok, barátok, hozzátartozók rendszeresen bombázhatnak az ehhez hasonló kérdésekkel. De vajon honnan tudjuk, hogy felkészültünk már a szülővé válásra?

Amikor úgy érezzük

Igen, egy kicsit furcsán hangozhat, de azt azért mindenki érezni szokta, amikor eljön a gyerekvállalás ideje. Amikor nincs kétségünk afelől, hogy szülők szeretnénk-e lenni vagy sem, hanem egyszerűen érezzük, hogy igen. Férfiaknál és nőknél is eljöhet, eljön ez a pillanat – ahogyan a párok esetében is bekövetkezhet ez az életszakasz. Ne türelmetlenkedjünk tehát, hiába érezzük a sürgetést: eljön a mi időnk!

Ha úgy döntöttünk, belevágunk, mert eljött az idő a babázásra, ne nyugtalankodjunk amiatt, mert tele vagyunk félelemmel, kérdéssel és kétséggel. Bízzunk az érzéseinkben és az ösztöneinkben! Ha a gyerekvállalás mellett döntöttünk, és ez megnyugtató érzéssel és izgalommal tölt el egyszerre, akkor mindent bele!

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Változásra felkészülve

Amikor a szülővé válásra gondolunk, felmerülhet a kérdés, hogy belefér-e ekkora változás az életünkbe. Ha a válaszunk igen, ha nem bánjuk, hogy fenekestől felfordul minden körülöttünk, nincs min gondolkozni tovább, eljött az idő, hogy édesanyák és édesapák legyünk.

Ahogyan akkor is, ha úgy érezzük, bőven van még hely a szívünkben még egy (két, három, négy stb.) embernek, a mi gyerekeinknek. És nemcsak a szívünkben, de az életünkben is fontos, hogy legyen helyük! Ha ez nem kérdés, akkor mire várunk még?

Persze mindehhez nyugodt családi háttér passzol, vagyis ha még a bulizós, „párcserélgető” életszakaszunkat éljük, akkor talán még ne tervezzünk gyereket. De ha már megállapodtunk, ha az életvitelünk, a magánéletünk, a párkapcsolatunk alkalmas rá, nyugodtan vállaljunk gyermeket!