Gyereknevelés

Számoljunk! Pontosan mennyi időt töltünk a gyerekkel?

A krónikus időhiány ismert fogalom: a munkánk, az egyéb elfoglaltságok értékes perceket vesznek el mindennapjainkból. Egy felmérés szerint a magyarok fele legfeljebb két órát tud naponta eltölteni gyermekeivel, de ez sem nevezhető igazán minőségi időtöltésnek...

Egyre túlterheltebbek vagyunk, egyre kevesebb időnk marad arra, hogy minden követelménynek megfeleljünk. Gondot jelent a mindennapjainknak már a megszervezése is, ezért nem marad lehetőségünk a minőségi közös időtöltésre. Egy átlagos hétköznapon a magyarok fele legfeljebb kétórányi időt tud kötetlenül eltölteni a gyermekeivel – ennyi idő ugyanis az, amikor nem kell dolgoznia vagy egyéb feladatokat elvégeznie. Vagyis évente átlagosan 520 óra jut egymásra a szürke hétköznapokon. Ez a válaszadók 67 százaléka szerint nem elegendő.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az ország női lakosságának születéskor várható élettartama körülbelül 79 év; első gyermeküket nagyjából 28 évesen szülik. Ez alapján elmondható, hogy 51 közösen eltöltött év adatik meg édesanyánkkal. Ehhez képest – ha a hétvégékét nem vesszük figyelembe –, a hétköznapi átlagos 2 órával számolva, csupán 3 évnyi minőségi időt töltünk együtt az 51-ből!

Ráadásul a közösen eltöltött idő sem nevezhető igazán minőséginek, hiszen az inkább a feladatok elvégzésével telik. Egy átlagos héten a megkérdezettek 68%-a a közös időt leginkább bevásárlással tölti, míg 52% a napi rutinfeladatokat beszéli át, szervezi meg. A megkérdezettek közel fele tévét vagy filmet néz… Csupán a válaszadók egyharmadának marad lehetősége olyan programokra, amelyek a szülő-gyerek kapcsolatot erősítik.