Gyereknevelés

Minőségi idő a családdal

Nem csupán attól alkotunk egy családot, hogy szerelmi, genetikai, jogi kapcsolat van köztünk. A közös programok, rituálék épp ilyen fontosak, mert erősítik az összetartozás érzését, biztonságérzetet nyújtanak a gyerekeknek, és nekünk szülőként lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljünk a csemetéinkhez.

A srácok ugyanis nagyon hamar felnőnek. Amilyen lassan vánszorog az idő hároméves korukig, úgy gyorsul fel folyamatosan. Az óvodai ballagáson értetlenül pislogunk, hogy ez mégis hogy történt, az iskolában pedig minden évben az előző osztályban keressük a kis hátizsákost. Mire feleszmélünk, már kamaszodik, és a ballagását tervezzük, közben pedig, ha nem ügyeltünk, egyre távolabb kerülhetett tőlünk testben és lélekben is. Hamar elmúlik az az idő, amikor magától igényli és kéri a nagy közös beszélgetéseket, a világ dolgainak elmagyarázását, egyre inkább a saját feje után megy, vagy a barátaitól kér tanácsot. Fontos tehát, hogy ne csak rendszerszinten legyünk jelen, hanem apaként, anyaként, felelős és megértő, beszélgetésre kész segítőkként is.

Fontos a minta

A cseperedő kislány az anyukáját, a kisfiú pedig az apukáját másolja, hiszen ő számára a példakép, az adott nem legfontosabb, példát mutató képviselője. Ha az apa nemtörődöm, durva, türelmetlen, vagy rosszul bánik az anyával, az a minta ugyanúgy rögzül, mint egy rossz anya esetén. Ám ugyanígy ragadós a jó példa is. Szervezzünk rendszeresen anya-lánya, apa-fia napokat, akár havonta egyszer, de ezek legyen érdemi programok, teljenek beszélgetéssel. Ha ezt hagyománnyá tudjuk tenni, sokat tettünk gyerekünk ép lelkéért.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Hagyjuk, hogy tanítson!

Persze nagyon is fontos, hogy mi, felnőttek tanítsuk meg a gyerkőcöt azokra a dolgokra, amiket mástól nehezebben vagy sehogy sem sajátítana el, jó móka néha átadni az irányítást. Legyen ő a tanár néni, óvó néni, orvos vagy bármi egy fél napig, játsszunk a különböző helyzetekkel! Kérjük ki a véleményét különböző témákban, elképesztően aranyos, és olykor nagyon bölcs válaszokat fogunk kapni. Ha pedig a gyerek már nagyobb, bizony olyan dolgokat tudhat – főleg az okoseszközök világában –, amiket mi tényleg nem. A kisebbekkel játsszunk önfeledten kint a mezőn vagy a játszótéren, éljük át vele ennek minden örömét, a nagyokkal sakkozzunk, elmélkedjünk, kísérletezzünk, fedezzük fel, felnőttként mennyit tanulhatunk a gyerekektől!

Túrázzunk együtt!

Gyereknek lenni azt is jelenti, hogy fokozatosan egyre nagyobb körben fedezzük fel a világot, és érezzük biztonságban magunkat benne. Ez a felfedezés is lehet közös élmény és szép családi hagyomány. Például minden második hétvégén tegyünk egy rövid családi kirándulást valahová, esetleg az ünnepek idején több naposat is! Ne csak a nagyszülőkhöz utazzunk el, hanem válasszunk közösen olyan úti célt, ami mindenkinek tetszik, és fedezzük fel együtt a környéket! Vonatozzunk, buszozzunk, autózzunk, ismerkedjünk új szokásokkal, keressünk fel új helyeket együtt! Maradandó élmények lesznek mindegyikből, amelyek támogatást nyújtanak később is a gyereknek.

Fotó: iStock.com/Lacheev 2

Fotó: iStock.com/Lacheev 2

Főzzünk és takarítsunk együtt!

Mi felnőttek is utáljuk, nemhogy a gyerekek, ám pont ez a két tevékenység az, ami a legtöbb időt elveszi az otthoni létből. Hányszor mondtuk már azt a rajtunk lógó gyereknek, hogy most nincs időnk játszani, mert vacsorát kell készíteni, ki kell porszívózni, vagy mert hegyekben áll a mosatlan? Pedig ezeket a nemszeretem feladatokat is izgalmassá tehetjük, ha a gyerkőcöt is bevonjuk, és játékossá, élménytelivé alakítjuk a takarítást. Már az ovisok is oda tudnak állni törölgetni, amíg mosogatunk, kavargatni a krémet, füvet nyírni, autót vagy csapot szerelni, függönyt mosni, és még sorolhatnánk. Így tanulják meg, hogy ezeket a munkákat el kell végezni ahhoz, hogy rend legyen a káoszban, és képesek lesznek rájuk felnőttként maguk is, nem szorulnak majd szülői segítségre. Plusz időt is tölthetünk együtt, beszélgethetünk, játékokat találhatunk ki, így mi felnőttek is jobban élvezzük majd a tevékenységeket.