Gyereknevelés

Sokat mobilozik a gyerek? Így szabályozd!

Már az nehéz dolog, hogy eldöntsük, mikor vegyünk a gyerekünknek telefont és milyen csomaggal. A mai okostelefonok ugyanis az internetnek köszönhetően hatalmas szabadságot adhatnak a fiataloknak, kérdés, hogy mi hogyan szólhatunk bele, hogyan szabályozhatjuk – és ezáltal hogyan tehetünk azért, hogy megvédjük a gyerekeinket a mobiltelefon adta veszélyektől.

Nehéz kérdés, hogy vajon mikortól legyen egy gyereknek saját mobiltelefonja. A szülőknek ugyanis nincs ebben saját élményük, amikor mi voltunk gyerekek, még az internetről is csak alig tudtunk valamit, a mobiltelefonokról meg pláne! Manapság azonban az okoskészülékek korát éljük, a gyerekek meg alig várják, hogy megkapják a legújabb, legmenőbb darabokat. Mi meg féltjük őket, aggódunk és tanácstalanok vagyunk, hogy mikor teszünk jót: ha engedünk, vagy ha tiltunk. Végül megvesszük a gyermekünknek a telefont, viszont szeretnénk továbbra is biztonságban tudni, hiszen hallottunk mi is, és remélhetőleg a gyerekek is a mobilvilág és az internet veszélyeiről. Ehhez nyújtunk egy kis segítséget: így szabályozzuk 5 + 1 lépésben, hogy mennyit és hogyan mobilozzon a gyerek.

Fotó: iStock.com/Chalabala

Fotó: iStock.com/Chalabala

Gondolkozzunk együtt

Vonjuk be a gyerekünket is a szabályalkotásba. Beszéljük meg, hogy miért van erre szükség, mondjuk el neki, hogy ez az ő érdeke. Hívjuk fel a figyelmét az online jelenlét veszélyeire. Majd közösen gondoljuk ki, hogy mikor használhatja a telefonját és beszéljük meg azt is, hogy mire. Kérdezzük meg, hogy miért van szüksége a telefonra, legyünk nyiottak az igényeire, vegyük figyelembe az ő életét is a szabályok létrehozásánál.

Legyünk egyértelműek

A szabályok esetében kerüljük az általánosságot. Ne azt mondjuk, hogy délután használhatja, hanem szabjunk meg egy tól-ig határt. Vegyük észre a lehetséges kiskapukat és törekedjünk arra, hogy a gyereknek ne legyen lehetősége kifogásokat keresni, a szabályokat megkerülni anélkül, hogy megszegné azokat. Ezért is fontos, hogy egyértelműek, pontosak, részletekbe menőek legyenek a telefonhasználatra vonatkozó szabályok. Mindig kérdezzük meg, hogy érti-e a szabályt, világos-e minden a számára, hogy később ne hivatkozhasson rá, miszerint ő másképp értelmezte…

Legyünk reálisak

Tiltani a telefont nem tudjuk a végtelenségig, de nem is kell. A tizenévesek nagy részének van készüléke, amin nemcsak telefonál, de az internetet is használja. Beszéljük meg a gyerekkel, hogy melyik alkalmazásra miért van szüksége, mire szeretné használni a mobilját. Vegyük figyelembe a kérésénél a korát: például egy 10 éves gyereknek még nem valók a közösségi oldalak, egy 17 évest már nem tilthatunk el tőle.

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Fotó: iStock.com/gpointstudio

Milyen telefont és előfizetést vegyünk?

A rengeteg lehetőség közül nehéz kiválasztani a legjobbat. De korábban a pelenkák vagy a mesekönyvek esetében is átestünk már hasonló, fontos választással járó helyzetekben. Most is tudni fogjuk, hogy melyik lesz a legjobb a gyereknek. Gondoljuk végig, hogy mennyit fog rajta telefonálni, üzenetet írni és mennyi internetre lehet szüksége. Ehhez igazítsuk végül azt a csomagot, ami mellett letesszük a voksunkat.

Megnézhetjük-e a levelezését?

Valószínűleg mi sem szerettük volna gyerekkorunkban, hogy a szüleink elolvassák a leveleinket – nos, ez a helyzet a mostani gyerekekkel is. Az idősebbeknek, a tizenéveseknek természetesen már szükségük van egy kis magánéletre, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy teljes szabadságot kell, hogy kapjanak. Amikor tisztázzuk a szabályokat, erre is érdemes és fontos kitérni, például egyezzünk meg abban, hogy bármikor ránézhetünk a híváslistájára vagy az üzeneteire (bármelyik platformon). Ez kiterjedhet a nevek csekkolására, az üzenetet pedig például csak akkor olvassuk el, ha úgy érezzük, muszáj, mert gyanús lehet.

Családi szokások

Mindenkinek, nekünk is megvannak a saját szokásaink, ahogyan a telefonunkat használjuk. Ezt a gyerek akarva-akaratlanul is eltanulja, utánozza. Vagyis ha azt látjuk, hogy nem megfelelően használja a készüléket, a posztolást, ha állandóan azon csüng, nem árt előbb a saját szokásainkat, a saját „mobilkultúránkat” megvizsgálni, mielőtt a gyereket hibáztatjuk bármiért is. Nem kell, hogy ugyanúgy használhassa, sőt! De vegyük észre esetlegesen a saját hibáinkat is annak érdekében, hogy a gyerekünk biztonságosan, a meghozott szabályoknak megfelelően használja az okostelefonját.