Gyereknevelés

Azok a babák, akikkel beszélgettek a szülők, sokkal hamarabb tanulnak meg beszélni

Egy tanulmány kimutatta, hogy ha a szülő beszélget a gyerekével, amíg az csak babahangokat használ, a kicsi sokkal előbb tanul meg rendesen beszélni, mint az a bébi, akihez csak beszélnek, és nem kommunikálnak vele kétoldalúan. Ez azért van így, mert az egyik gyerek megtanulja, hogy a beszédet kommunikációra is használhatja, míg a másik erre nem érez rá.

Régóta folyik a vita arról, hogy mennyire tesz jót egy gyereknek a gügyögés, és mennyire fogja vissza a fejlődésben az, ha vissza is csak babahangokat hall. Az Iowai és Indianai Egyetem kutatói által végzett kísérletek alapján nem maga a hang a lényeg, hanem az, hogy hogyan kommunikálunk a gyerekkel.

A kutatás során kétféle szülői viselkedést választottak szét a tudósok: az egyik szülő beszélgetett a gyerekével, a gügyögésére válaszolt, és úgy tett, mintha ő is értené, amit a gyerek mond. A másik viselkedés során csak a gyerekhez beszéltek, nem figyelve arra, hogy ő mit mond, és esetenként el is terelték a baba figyelmét valami másra a szülőről, például egy játékra.

Fotó: iStock.com/razyph

Fotó: iStock.com/razyph

A kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akikkel beszélgettek a szülők, sokkal hamarabb és ügyesebben tanultak meg később beszélni, mint azok a gyerekek, akikkel nem folytattak verbális kommunikációt a felnőttek.

A kutatók szerint ez azért lehet így, mert az első esetben a babák hamar megtanulják, hogy a verbális jelekkel képesek kommunikálni, és választ is kapnak arra, ha beszélgetnek, még akkor is, ha csak a saját nyelvükön szólalnak meg. A másik kategória babái viszont kénytelenek más eszközökhöz folyamodni, ha el akarnak érni valamit a szülőknél.