Kultúra

A vatikáni múzeumok eddig nem látott arcát mutatják be

Videósorozat készül a vatikáni múzeumok rejtett szépségeiről az intézmény és a Vatican News együttműködésével.

Látogatók Raffaello Athéni iskola című freskóját nézik meg a Vatikánban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt három hónapig zárva tartó Vatikáni Múzeumok újranyitnak.
MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti

A Celata Pulchritudo. I segreti dei Musei Vaticani (Rejtett szépség. A Vatikáni Múzeumok titkai) című sorozat első darabja keddtől látható a Vatican News portálján és közösségi médiás felületein.

Egy éven át havonta készül egy rövidfilm két változatban: a hosszabb verzió mellé a bemutatott műalkotást leíró cikk is kerül, a rövidebbet a közösségi média felhasználóinak szánják.

Az egyes epizódok kevéssé ismert történeteket, érdekességeket mesélnek el a pápai gyűjtemény egyes világhírű mesterműveiről. A legendás alkotók – köztük Michelangelo és Raffaello – ihletének forrásairól, a kereszténység előtti kultúrák varázsáról és rejtelmeiről, a múzeumok kulisszái mögötti világáról, az évszázadokon át a mai szakemberekre hagyományozott tudásról, kutatásról, restaurálási ismeretekről mesélnek az rövidfilmek, hogy új perspektívából mutassák be a pandémia miatt hónapok óta zárva tartó intézményeket.

„Még a legismertebb és legtöbbet fotózott alkotások történetében is rejtőznek alig ismert részletek, felfedezésre váró szempontok: a műveket kutató, gondozó, restauráló és őrző szakembereknek köszönhetően igyekszünk a lehető legtöbb emberrel megismertetni kincseinket” – mondta el Andrea Tornielli, a vatikáni média szerkesztőségi igazgatója az ANSA-nak.

Az első részt a belvederei torzó nevű márványszobor-töredéknek szentelték. Az ókori szobor, amelyet Michelangelo tanítójaként is emlegetnek, felirata szerint az athéni „Apollóniosz, Nesztor fia” műve, mely a Kr. e. 1. században készült, és valószínűleg egy korábban alkotott bronz eredeti márvány másolata. A legújabb kutatások Aiasz görög hős alakját azonosítják benne.