Gyereknevelés

Jön a baba! Budapesten egyre népszerűbbek a magánklinikák

Egyre több baba születik Magyarországon, és közülük egyre többen magánklinikákon. Ma már egyre több az olyan privát intézmény, ahol biztonságot adó műtővel, a család különböző tagjainak elhelyezését biztosító apartmannal, és a szakmájukhoz kiválóan értő orvos-csapattal várják a kismamákat.

 

Nem sok olyan dolog van az életben, amelyre olyannyira hosszan készülnének a családalapítás mellett döntő párok, mint a gyermekük születése. Szerencsére ma már egyre több magánkórház támogatja elhivatottan ezen tervek megvalósulását a családtervezéstől a terhesgondozáson át egészen a szülésig.

Három évi csökkenő tendencia fordult meg

A 2019-es évhez viszonyítva 2020-ban három százalékkal több, összesen 92,233 baba jött világra Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu portál, ahol több szakterületre, így budapesti szülész-nőgyógyász szakemberekre is rákereshetünk, azt írja, hogy a növekedés alól egyedül Budapest kivétel, ahol négy százalékkal csökkent a születésszám. A portál anyák napja apropóján készült, immáron szokásos összegzéséből kiderült, hogy a dobogó legfelső fokán Tolna megye található, amelyet Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követ, mindenhol tíz százaléknál nagyobb szülésszám-növekménnyel.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján olvasható, legfrissebb gyorstájékoztató szerint 2021 februárjában 7055 gyermek született és 4096 pár kötött házasságot. A népmozgalmi folyamatokat tekintve az elmúlt tizenkét hónap alatt, azaz 2020. március és 2021. február között a születések száma 1,2%-kal több volt az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.

Folyamatosan növekszik a magánszülések száma is, olyannyira, hogy a tavalyi év az eddigi legnagyobb elmozdulást mutatta: a 2%-os országos arány 2020-ban 3%-ra növekedett. Budapesten pedig még ennél is nagyobb arányú volt az emelkedés, a három budapesti magánszülészeten több mint kétezer-háromszáz csecsemő jött világra.

Már vidéken is van magánszülést végző klinika

Míg 2017-ben a budapesti szülések 13%-a történt magánklinikán, 2020-ban már 16,7%-os arányt képviselnek az elsősorban a TritonLife Róbert Kórházában vagy a Maternity Magánklinikán született bébik.

Mint az a FoglaljOrvost.hu összegzésében olvasható, Budapesten három kórház várja azon családokat, akik nem csak a terhesség gondozását, hanem a szülést is privát keretek között képzelik el, a kínálatot az idei évtől a Duna Medical Center szélesíti. Vidéken pedig a pécsi Da Vinci Magánklinika várja kismamákat, és bár a születésszám itt alacsonyabb, mindenképpen üzenetértékű, hogy az előző évekhez képest másfélszerezték a szülések számát.

Adott esetben a kismamák számára több lehetőség is adott a magánklinikákon. A családtervezés során például a szakemberek felmérik a rizikófaktorokat, majd egy vagy több beszélgetés keretein belül javaslatot tesznek a szükséges vizsgálatokra. A terhesgondozás alatt pedig nagy hangsúlyt fektetnek a kismamákkal történő bizalmi viszony kialakítására is. De a szülés után még abban is kapnak tanácsot a klinikákon, hogy hogyan múlhat el szülés után a terhességi diabétesz.