×

Környezetünk

Pingvinbébi rabolja el a debreceni állatkert látogatóinak szívét

Újabb fiókával gyarapodott a debreceni nagyerdei állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája: a csütörtökön bemutatott három hónapos Manfréd egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához – közölte az intézmény vezetője.

Nagy Gergely Sándor azt írta: a jövevény másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak akkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

A csütörtökön bemutatott háromhónapos, Manfréd névre keresztelt apróság egyelőre a pingvinóvodánkban nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához. Nemét teljes bizonyossággal csak a későbbi vizsgálatok során tudjuk majd megállapítani.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti: ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által – magyarázta a szakember.

A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál: az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat.

A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a

Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján – tette hozzá Nagy Gergely Sándor.

Elmondta azt is, hogy a debreceni állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemes pingvineknek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében.

(A címlapfotó illusztráció)