Gyereknevelés

A kütyük és a gyerekek: előzzük meg a netfüggést

Ma már egyetlen iskoláskorú gyermeket sem lehet eltiltani a digitális eszközöktől, a szülők felelőssége azonban, hogy jól és főleg mértékkel használja a tévét, a telefont, a tabletet és a számítógépet.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Bizonyos szabályokat fektessünk le, ha kell írásban is. Ezeket függesszük ki a nappaliban vagy a hűtőajtóra, hogy mindenki lássa, és tartsa is hozzá magát.

  • Határozzuk meg pontosan, mettől meddig lehet használni a gépeket szórakozásra. Például ha kész van a lecke, akkor a gyermek játszhat fél órát. Ha a tanuláshoz kell a gép, akkor nézzük meg együtt, pontosan milyen oldalakat kereshet fel. Ilyenkor nem szórakozhat, nem chatelhet, csak az adott témakörben kutakodhat.
  • A gyermekek szobájában ne legyen tévé, s figyeljünk oda, hogy csak akkor menjen a készülék, amikor nézzük is. Háttérzajt kapunk eleget napközben. A tévé helyett inkább hallgassunk nyugtató zenét.
  • Ha meg szeretne nézni egy műsort a tévében vagy a gépen, mindig beszéljük meg előtte, s ha nem tudjuk, mi ez, nem ismerjük, akkor olvassunk utána, esetleg nézzünk bele előtte mi is.
  • Az sem baj, ha a számítógép is a közös térben van és nem a szobájában, így folyamatosan ránézhetünk, s láthatjuk, milyen oldalakat böngész éppen. Másrészt ne szigetelődjünk el, még ha mindenki pötyög is, legyünk együtt, s tartsuk fent a kommunikációt.
  • Mutassunk jó példát, azaz ha nem muszáj, otthon ne dolgozzunk és ne pörgessük a telefonunkat, az ágyban inkább olvassunk könyvet, vagy aludjunk. Éjszakára még a wifit is kikapcsolhatjuk, így kisebb lesz a kísértés.