×

Gyereknevelés

Így nevelhetünk boldog gyerekeket 10 lépésben a szakértők szerint

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke boldog legyen gyerekkorában és később is, amikor majd felnő, és a családi fészket elhagyva éli az életét. Valójában mind erre vágyunk, vagyis a kiegyensúlyozott, boldog életre – és bárhogy is alakult az életünk, szeretnénk, ha a gyerekünknek könnyebb lenne, ha ő már eleve boldogabban élné az életét, mint ahogy mi tettük. De hogyan lehetséges ez? Hogyan segíthetünk a gyerekünknek már kisebb, fiatalabb korában abban, hogy boldog gyerek és később várhatóan boldog felnőtt váljék belőle? Íme ehhez egy kis segítség: így nevelhetünk boldog gyerekeket 10 lépésben a szakértők szerint.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

1. Boldogság

Kissé önző lépésnek tűnhet, mégis ez az egyik alap, hiszen hogyan tehetnénk valakit boldoggá anélkül, hogy mi magunk azok lennénk? A nevelés szempontjából többek között azért számottevő ez, mert az, ahogyan érezzük magunkat, ahogyan a világot látjuk és megéljük a dolgokat, hatással van a gyerekünkre. Ezért is fontos, hogy boldogok legyünk.

2. Kapcsolatépítés

Tanítsuk meg a gyereknek, hogy hogyan építsen kapcsolatokat. Sok szülő ugyanis úgy gondolja, hogy ezt majd megtanulja az óvodában, iskolában, pedig otthon is érdemes és hasznos foglalkozni ezzel. Töltsünk el időt azzal, hogy megtanítsuk neki, hogyan viszonyuljon másokhoz. Fontos a kedvesség és az empátia.

3. Erőfeszítés

Bármiről is legyen szó, várjunk erőfeszítést a gyerektől a tökéletesség helyett. Ha egy feladatot el kell végeznie, ne azt várjuk el tőle, hogy azt minden hiba nélkül teljesítse, hanem értékeljük azt, hogy mennyi időt és energiát fektetett a dologba.

4. Optimizmus

Mutassuk meg neki, hogyan láthatja a dolgok szebb, fényesebb oldalát. Egyes szakemberek szerint az optimizmus a boldogsághoz vezető út egyik alapköve. És egyes felmérések szerint az optimista hozzáállás sikeresebbé tehet a sportban, a munkában (iskolában), emellett az optimista emberek egészségesebbek, mint pesszimista társaik.

5. Érzelmi intelligencia

Ez ugyanis nem egy velünk született tulajdonság, hanem egy olyan készség, ami tanulható, fejleszthető. Az a gondolkodásmód, ahogyan a gyerekek természetes módon megértik a saját és mások érzéseit, valamilyen szinten mindenkiben megvan, de hogy ez milyen mértékben fejlődik, az a tanulástól függ.

6. Szokások

Nehéz megfogalmazni, hogyan alakítsunk ki jó szokásokat – ezt is előbb saját magunkkal kell kezdeni. Mutassunk példát a gyereknek az olyan egyszerű dolgoktól kezdve, mint a rendszeres fogmosás a szelektív hulladékgyűjtésen keresztül az egészséges étkezésig, és még sorolhatnánk.

7. Önfegyelem

A gyerekek önfegyelme sokkal jobban előre jelezheti a jövőbeni sikereiket. Több kísérlet bizonyította már, hogy azok a gyerekek, akik ellenállnak a csábításnak, akik képesek önfegyelmet gyakorolni gyerekkorban, sikeresebb és boldogabb felnőttekké válhatnak.

8. Játék

Sokat olvashatunk a tudatosságról és a meditáció fontosságáról a saját boldogságunkkal kapcsolatban. A gyerekek számára ez igen nagy kihívás lehet. Mivel tudjuk őket mégis rávenni erre? A játék nem fölösleges időtöltés – ez is segíthet nekik tanulni, fejlődni.

9. Környezet

Mindannyian hatással vagyunk a környezetünkre, befolyásoljuk annak megjelenését, létezését – és a hangulatát is. Igyekezzünk minél kellemesebb környezetet kialakítani a gyerekünk számára, hogy amikor otthon van, jól érezze magát.

10. Vacsora

Fontosak a közös étkezések minden család, minden gyerek számára. Egy egyszerű hagyomány, mégis sokan nem veszik elég komolyan. Pedig a közös étkezések, főleg a közös vacsora varázsereje felbecsülhetetlen. A nap végén együtt vagyunk, megbeszéljük, mi történt, mi jár a fejünkben.