×

Kultúra

Óriás kasszasiker-dömpinggel készülnek a mozik a nyitásra

Hollywoodi kasszasikerekkel indul a nyári moziszezon Észak-Amerikában: a pandémia után újranyitó multiplexekben a Halálos iramban új epizódját, Az öngyilkos osztagot és a Fekete özvegyet is láthatják majd a nézők.

A tavaly március óta zárva tartó mozik üzemeltetői azt remélik, hogy a régóta várt produkciók, a légkondicionált, kényelmes mozitermek, az óriás vetítővásznak és a mozizás közös élménye visszaédesgeti a streamingszolgáltatásokhoz hozzászokott közönséget.

Sok szempontból a mozis forgalmazási naptár a tavalyi nyár bepótlásának tekinthető. Egy sor filmre már egy éve vár a közönség, köztük John Krasinski Hang nélkül 2. című thrillerére, amelyet május 28-tól vetítenek Észak-Amerikában. Lin-Manuel Miranda In the Heights – New York peremén című musicalfilmje június 11-től kerül a mozikba, a Halálos iramban 9  június 25-től, a Marvel Fekete özvegy című szuperhősfilmje pedig július 9-től. James Gunn Az öngyilkos osztag című akciófilmjét augusztus 6-tól láthatja az amerikai közönség.

A blockbusterek mellett olyan csemegék is várják a nézőket nyáron, mint Peter Jackson The Beatles: Get Back című dokumentumfilmje, továbbá számos családi film, mint a Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő, a Hotel Transylvania: Transformania vagy a horrorrajongóknak szánt Démonok között 3. – Az ördög kényszerített és a Don’t Breathe 2.

Az Artúr király legendáját újragondoló The Green Knight című fantáziafilmet Dev Patel főszereplésével július 30-án mutatják be Matt Damon Stillwater című drámájával együtt, M. Night Shyamalan Idő című új thrillerjét pedig már július 23-tól megnézheti a közönség a mozikban. Ryan Reynolds a Sokkal több mint testőr 2. című akcióvígjátékkal tér vissza a moziba június 16-án, augusztusban pedig a Free Guy című sci-fi akciófilmjére is beülhetnek a nézők.

A mozis visszatérés ellenére több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Warner Bros. és a Disney folytatja a hibrid forgalmazást: a Warner az HBO Max előfizetőinek is elérhetővé teszi az In the Heights, Az öngyilkos osztag és a Space Jam – Új örökség című produkcióit a mozis forgalmazás mellett. A Disney pedig a Disney Plus műsorára tűzi a Szörnyella, a Fekete özvegy és a Dzsungeltúra című filmjeit.

A filmesek ugyanakkor a mozis élményt hangsúlyozzák. “Alig várom, hogy újra beüljek egy moziba egy csapat emberrel, és filmeket nézzek. Ez az igazi öröm az életben. A mozi varázslatos hely számomra gyerekkorom korom óta” – mondta James Gunn.