×

Gyereknevelés

Amikor a konyha játszótérré válhat – tárgyak, amiket a gyerekek játéknak használnak

Totyogó, pakoló, maszatoló apróságok a lábunk alatt. Tésztákból fűzött nyaklánc, fedő cintányérok, maszatolás és színes fűszerporok: nincs is jobb játszótér a konyhánál!

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Együtt a konyhában is

Amint járni tudnak, az összes gyerek első útja a konyhába vezet. Egyrészt azért, mert ott vagyunk sokat, másrészt azért, mert egyméteres magasságból nézve az egész egy titkokkal, játékokkal teli varázsvilág, ahol egész napos elfoglaltságra talál a szekrénymániás, a hűtőpakolós, a zajra, a színekre és a finomságokra vágyó gyerkőc is. Ha meg tudjuk oldani, hogy kikerülgetjük a kis kíváncsit, főzhetünk nyugodtan együtt is, nincs is a tésztakeverésnél vagy a pogácsatészta gyurmázásánál jobb elfoglaltság.

Zenebona

A konyhában az a legjobb, hogy tele van fakanalakkal és edényekkel, no meg fedőkkel. Már az is hatalmas zajt csap, ha a csemete kiborítja őket a kőre, hát még ha elkezdi püfölni őket! A füleink tiltakoznak persze, de ez kifejezetten jó mókának számít. Ha a gyerek tehetséges, egész dobfelszerelést összeállíthat magának, hiszen a lábos is máshogy szól, ha evőeszközzel, és máshogy, ha habverővel ütjük-verjük.

Fűszervarázs

Ha a gyerkőc nem akar mindent mindenáron megnyalni, vagy már elég nagy ahhoz, hogy megértse, nem lesz jó, ha borsot eszik, nyugodtan hagyjuk, hogy felfedezze a fűszerek világát. Mindegyik másmilyen színű, állagú, ízű, a kavalkád szinte az összes érzékszervükre hat. Miközben morzsolgatja, szagolgatja őket, vagy kiválasztja az aktuális kedvencét, fejlődik az agya, és akár megjöhet az étvágya is.

Szórakozás = száraztészta

Sokféle formában és színben elérhető, remek építőkocka, összetörhető, befesthető, megfőzhető: a száraztészta a legjobb játék. Egy kis asztalon a nagyobbak ragasztó segítségével képeket készíthetnek a tésztából, vagy épp nyakláncot, karkötőt fűzhetnek belőle. Ha festéket kapnak, remekül elszórakoznak a festegetéssel is. A tempera és az ételfesték is befogja a tésztadarabokat – bár utóbbival (is) jobb vigyázni, mert a gyerekekre káros anyagokat is tartalmazhatnak.

Gyurmázzunk tésztával!

A gyerekek sokszor csak azért kérnek süteményt, hogy miközben készül, eljátszhassanak a masszával: keverni, tojást beleütni, kakaóport szórni mind-mind varázslatos elfoglaltság. A pogácsák, gombócok, linzerek nyers tésztájából bármilyen alakzatot meg lehet formázni – pont úgy, mintha gyurmáznánk –, az eredmény viszont süthető-főzhető, és főként ehető. Karácsonykor minden gyerek imádja a mézeskalács-díszítést, ugyanezt a hatást érhetjük el, ha hagyjuk a gyerekeket játszani egy kicsit a tésztával, formázzanak, díszítsenek, vagdossanak. A maci alakú pogácsánál elefántfülekkel nincs is finomabb falat.

Készítsünk együtt játékos uzsonnát!

Nagyobb gyerekekkel kitűnő szórakozást nyújt a zöldség vagy gyümölcs segítségével megalkotott állat vagy emberke. Egy körtéből néhány fogpiszkáló és egy fürt szőlő segítségével máris sünit készíthetünk, de nincs is olyan egészséges gyümölcs vagy zöldség, amiből egy kis kreativitással ne hozhatnánk ki valami cukiságot. Nemcsak szórakozási lehetőségről beszélünk, sok gyereket csak így lehet rávenni arra, hogy valami mást is megegyen a kiflin és a virslin kívül.