Kultúra

Esztergályos Cecília: Hagyni kell, hogy az Úristen tegye a dolgát, ő úgyis tudja, hogy ebbe az életbe mi fér bele

Nyártól teljes erőbedobással dolgozik Esztergályos Cecília. A Kossuth-díjas színésznő összesen hat darabot próbál, többi között a Császármorzsát az Újszínházban – derült ki a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorából.

Jelenleg féltucat darabot próbál a fáradhatatlan Kossuth- és Jászai Mari-díjas szín- és táncművész. A 78 esztendős Esztergályos Cecília lendületét fiatal kollégái is megirigyelhetik, hiszen már most abban reménykedik, hogy ősszel még ennél is több munkája lesz – hangzott el a Kalendáriumban, a Kossuth Rádió műsorában.

„Hat darabban szerepelek jelen pillanatban. A pandémia előtt 13 előadásban, öt helyszínen játszottam és folyamatosan utaztam. Az utóbbi időben viszont nagyon vigyáztam magamra a vírus miatt, elvégre nemsokára 80 éves leszek. Szerettem volna egészségben és békében lenni” – fogalmazott a műsorban a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki a helyzet nehézségei ellenére mindvégig megőrizte pozitív hozzáállását a karanténban.

„Saját magam és a férjem igyekeztünk alkalmazkodni és a legtöbbet kihozni a példátlan helyzetből. Jómagam rengeteget kerámiáztam és portrékat festettem. Egy ilyen helyzetben csak olyat szabad csinálni, ami örömet szerez” – tette hozzá a művésznő, aki a hosszúra nyúlt kényszerpihenő után nem múló lelkesedéssel tért vissza a színpadra. Azt mondja, a színház szeretetén túl a fiatal kollégák inspirálják őt a leginkább a munkájában. Örömét leli abban, ha tanácsaival egyengetheti a következő generáció útját, de azt mondja, mindig csak akkor szól, ha kikérik a véleményét.

„Nem szeretek tervezni. Nem szeretek a jövőről beszélni. Hagyni kell, hogy az Úristen tegye a dolgát, ő úgyis tudja, hogy ebbe az életbe mi fér bele. Jóllehet, ettől a saját elképzelésem merőben eltér, éppen ezért nem gondolom túl a jövőt” – válaszolta Esztergályos Cecília a Kossuth Rádió riporterének arra a kérdésre, hogy milyen jövőbeli tervei vannak.

Kalendárium – minden hétköznap 15.32-16.00 között a Kossuth Rádió műsorán.

A Kalendárium korábbi adásai 60 napig korlátlanul visszahallgathatók a MédiaKlikk weboldalán.