Gyereknevelés

Mi kerüljön az útipatikába, ha gyermekkel utazunk?

Körültekintő előkészületeket és folyamatos éberséget igényel, ha kisgyermekkel megyünk nyaralni, de ez nem jelenti azt, hogy a kikapcsolódást elfelejthetjük – ha mindenre felkészülünk és tudjuk a legfontosabb teendőket baj esetén, nyugodtabban indulhatunk útnak.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Rovarcsípést, viszketést enyhítő szereket mindenképpen tegyünk nyárra az útipatikába. Csípés esetén akkor érdemes orvoshoz fordulni, mentőt hívni, ha hatalmas a duzzanat, vagy ha a száj és a szem is megdagad. Szúnyog, darázs, méh, kullancs csípése bármikor, bárkivel előfordulhat, érdemes az ilyen, úgymond ‘klasszikus’ csípések tüneteinek enyhítésére különböző szereket magunkkal vinni a nyaralásra. Külön kell beszélni a kullancsról, ugyanis az nem magával a csípésével árt, hanem a bevitt betegséggel – ez ellen a védőoltás jelent megoldást. A hagyományos csípéseket helyileg lehet olyan recept nélküli szerekkel kezelni, amelyek a helyi duzzanatokat lehúzzák, a viszketést enyhítik. Ha nagyon sok csípés érte a gyermeket, vagy nagyobb a csípésre adott reakció, akkor valamilyen allergia elleni gyógyszert, úgynevezett antihisztamint érdemes adni – ezek viszont esetenként receptköteles szerek.

Két esetben kell feltétlenül orvoshoz fordulni: az egyik, ha a csípés helyén kívül máshol is fellépnek allergiás duzzanatok, például dagad a gyermek szeme, szája. Ilyenkor azonnal ügyeletre kell menni, mentőt hívni. Ez a reakció főként darázs csípésekor fordulhat elő. Emellett célszerű orvoshoz menni akkor is, ha a csípés valamilyen nem normális reakciót okoz, például hatalmasra duzzad a helye.