×

Környezetünk

Óvd a környezetet, készíts saját bevásárló zacskót

Ma már számos helyen vásárolhatunk vászonzacskókat, amelyeket vásárlásnál használhatunk. Ugyanakkor pillanatok alatt készíthetsz magad is, teljesen ingyen, otthoni alapanyagokból.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Már a szupermarketek is áttértek arra, hogy környezetbarát csomagolást kínálnak a vevőiknek. Vásárolhatók már öko zöldséges zacskók és újrafelhasználható szatyrok. Sok kisvállalkozás is kínál már az interneten textilből készült zacskókat a környezetvédelem jegyében.

Ám, ha ki akarod maxolni a környezet védelmét, akkor az otthon fellelhető alapanyagokból készíts ilyen szütyőket. Ha van varrógéped, akkor azzal, ha nincs, kézzel megvarrni sem túl nagy munka.

Bevásárló öko zacskó készülhet kiszolgált ágyneműből, függönyből, lepedőből, szoknyából, ingből, régi kombinéból, fel nem használt szúnyoghálóból vagy bármilyen nagyobb ruhadarabból. Az egyik legfontosabb kritérium az, hogy a lehetőleg nagyon könnyű textil legyen. Ugyanis annak súlya hozzá adódik a vásárolt termékek súlyához.

A zacskóhoz csak egy téglalap alakú formát kell kivágni és a két oldalát összevarrni. Ha egy kicsit kényelmesebbé szeretnénk tenni a használatát, akkor a zacskó szájánál egy centire hajtsuk vissza az anyagot és varrjuk le a szélét. Így el is készült a zsinór alagútja, amelyet, ha belefűzünk, össze tudjuk vele zárni a zsákot.

Ha gyakorlottabbak vagyunk a varrásban, akkor készíthetünk olyan zsákot is, amelynek az alja erősebb, strapabíróbb anyagból készül és a teteje átlátsz, például függöny textilből van. Így a pénztárnál nem kell kinyitni a zacskót megmutatni, hogy pontosan mi van benne.

Érdemes több, különböző nagyságú zsákokat készíteni, ugyanis például a burgonyának nagyobb kell, a répáknak hosszúkásabb, a paradicsomoknak kisebb.