Gyereknevelés

Nagymama vagy nyári tábor?

Mindaddig, amíg több generáció élt egy fedél alatt, a kérdés fel sem merült. A 21. században azonban más időket élünk. Sajnos, vagy sem? – nehéz kérdés.

A nyári szünetben az unokák felügyeletét ellátó nagymama természetesen egészen más irányból közelíti meg a gyerekember nevelését, magyarul: egészen másra tanítja őt az együtt töltött órák során, mint a manapság – a legtöbb esetben kényszerűségből választott – napközis tábor. Persze a nyári táborok pedagógusi felügyeletét ellátó tanerők felkészültsége és lelkiismeretessége nagyban árnyalja a képet, de a szülők többnyire a megbízható napközbeni gyerekfelvigyázót látják a táborok esetében.

(Fotó: unsplash.com)

A nagyi szeretetébe ágyazott nevelést azonban természetesen semmi nem helyettesítheti – sokszor még a szülői hatékonyságot is felülmúlja! – , ám egy jól megválasztott nyári tábor alatt begyűjtött tapasztalatok, ismeretek és barátságok is remekül szolgálhatják a csemete épülését.

Mi lenne hát a megoldás?

A leghelyesebben akkor járunk el szülőként, ha egy időre a nagyira bízzuk a nyaraltatást, egy időre pedig a táborra. Legyinthetnél most: könnyű azt mondani! – de hidd el, sok esetben megvan rá a lehetőség, csak valamelyik érintett családtag esetleg fanyalogva véleményezi a nagyit, mint opciót. Lehet, hogy éppen a gyerek.

Ez esetben próbáljuk meggyőzni, hisz elméletileg a szülő jobban képes felmérni, mi a legjobb, a leghasznosabb a gyerkőc számára, mint a csemete maga. Legalábbis a legtöbb esetben.