×

Gyereknevelés

550 milliárd forinttal töltené vissza a kormány a családok kasszáját

A többség támogatja a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését – derül ki a Századvég felméréséből.

 

 

A tervezett lépés célja, hogy a családok a járvány miatt felhasznált tartalékaikat újra feltölthessék. Az intézkedés több mint 550 milliárd forintot hagyna a családoknál. Az M1 Ma reggel című műsorának Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke volt a vendége.

A NOE elnöke elmondta, hogy a nagycsaládosok most kevesebbet kapnak, de ők is voltak egy- és kétgyerekesek, így megértik, hogy milyen nagy jelentőségű ez az intézkedés. Sokan a visszatérített összeget hiteltörlesztésbe forgatnák bele, de olyanok is akadnak, akik nyaralni mennének belőle. Olyanok is vannak, akik egy már elkezdett házfelújítást fejeznének be az összegből.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a gyermeket nevelő családok 2022 első hónapjaiban kapják vissza azt az összeget, amelyet a szülők idén személyi jövedelemadó (szja) címén az államkasszának befizetnek. Az intézkedést a kormányfő szerint akkor lehet bevezetni, ha a gazdaság idei növekedése eléri az 5,5 százalékot.

A tervezett adó-visszatérítés több mint egygymillió családot érint s nagyjából másfél millió szülőnek jelentene pluszpénzt jövőre.

Magyarországon a többség támogatja a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítését – derült ki a Századvég felméréséből.

10. Európai Nagycsaládos Konferencia

Keszthelyen július 9–11. között rendezik meg a konferenciát.

Az utóbbi időben egyre többen gondolják úgy a fiatalok körében, hogyha gyereket vállalnak, azzal szennyezik a bolygót. Mi ennek szeretnénk elejét venni, erről is szó lesz a tanácskozáson – mondta az elnök.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Novák Katalin családokért felelős miniszter lesznek az esemény díszvendégei.

Családi autóvásárlási támogatás és otthonteremtési támogatás

A kormány egy olyan támogatást kínált a nagycsaládosok részére, amellyel legalább hétüléses autó vásárlásakor a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot kifizet támogatásként.

A felfutási időszak után 9–10 hónap is volt a várakozási idő , de a mai napig érkeznek megkeresések a támogatással kapcsolatban. Most már kényelmesen és nyugodtan választják ki az autójukat a nagycsaládosok – összegzett a NOE elnöke.

A lakásépítéseket az új otthonteremtési program kedvezményei határozhatják meg a következő években. Az ötszázalékos lakásáfa és a magánépítők áfa-visszatérítési lehetősége továbbra is lendületben fogja tartani a lakásépítéseket.

Az otthonteremtési felújítási programról Kardosné Gyurkó Katalin elmondta, hogy rengetegen vették igénybe a felújítási program nyújtotta lehetőségeket, viszont a szakemberhiány megnehezíti a munkát.

A címlapfotó illusztráció.