Egyéb

Hajdú B. István több, mint kommentátor - Az M2 gyerekcsatornán bizonyít a sportszakember

Az M2 gyerekcsatornán futó Jamie, a focicsoda című angol ifjúsági tévéfilmsorozat egyik szinkronhangja lett Hajdú B. István, az M4 Sport népszerű kommentátora, akinek nem ismeretlen ez a terep, ugyanis több filmben is kölcsönözte már a hangját különböző karaktereknek. A közmédia kommentátorát július 10-től hallhatják a nézők a sorozatban Conor McNamara, a BBC híres kommentátorának magyar hangjaként. A szakember új feladatáról és korábbi szinkronélményeiről is beszélt a ridikul.hu-nak.

Mennyire érte váratlanul, hogy felkérték a magyar verzió szinkronhangjának?

Korábban sok játékfilmben szinkronizáltam már, most az M2 gyerekcsatorna kért fel erre a feladatra.  Az eredeti kommentátor egy angol sportriporter, ezért adta magát, hogy itthon is kommentátor szinkronizálja a jeleneteket. Lehetett hallani az eredeti szinkronból, hogy fontos átadni a hangulatot. Hiszen a kerületi bajnokságot megnyerni legalább olyan fontos ezeknek a srácoknak, mint a profiknak a világbajnokságot. McNamara is közvetített már vb-döntőről, így mindketten hasonló tapasztalattal tudtuk venni ezt a feladatot, ez is adott a helyzetnek egy plusz különlegességet.

A kommentátori pályán töltött évtizedek után mennyire könnyű vagy épp nehéz egy ilyen karaktert megszemélyesíteni?

A nehézség az volt ebben a feladatban, hogy a felvételeknél több mint egy órán keresztül kellett nagyon magas frekvencián beszélnem. Ez leginkább a hangomat erőltette meg.  A szinkronizált részekben rengeteg volt az izgalom, a dráma, ezért végig felfokozott hangulatban kellett közvetítenem. Bízom benne, hogy autentikusra sikerült.

Melyik volt eddigi legemlékezetesebb szinkronszerepe?

A hollywoodi csúcsprodukciótól kezdve francia vagy német filmeken át több produkcióban is közreműködtem. Az egyik legérdekesebb mégis a Kútfejek című magyar film volt Kapitány Iván rendezésében. Ez a 2006-os vb-döntő napján játszódik. Azért volt különleges, mert a döntő előtt rögzítettük, de a döntő után készült el a teljes film. Így előre ki kellett találni a finálé párosítását, amit mérkőzés nélkül kellett közvetítenem 60 percen keresztül. A rendező német-olasz párharcot tippelt, ami végül az elődöntő lett a tornán.

Előfordult, hogy olyan karakternek kölcsönözte a hangját, akivel kevésbé tudott azonosulni?

Egyszer egy német filmben egy német riportert kellett szinkronizálnom, aki az 1954-es berni döntőt közvetítette. Mivel német riporter voltam, ezért tisztaszívből kellett a németeknek szurkolnom és így közvetítenem a találkozót. Ez sem volt könnyű feladat.

Visszatérve a Jamie, a focicsodához, látta már a teljes sorozatot?

Még nem, mivel a szinkronnál nem a teljes filmet, hanem csak azt az adott részt mutatják, ahol beszélned kell. Ezért én is nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre és a történetre.

Jamie, a focicsoda június 12-től minden hétvégén 13.20-tól az M2 gyerekcsatornán.