Gyereknevelés

Milyen házimunkát bízhatunk a gyermekeinkre?

Szülőként, nagyszülőként aggódva nézzük a csemetéket, vajon ott tartanak-e a fejlődésben, ahol kell. Az első hónapokban, években még nagyon látványos a fejlődés: felül, mászik, jár, beszél, de később, amikor már megszoktuk, hogy egy kis önálló lény vált belőle, a fejlődés akkor sem áll le.

A kisgyerekek imádnak segíteni anyának, a mamának, ám gyakran mi magunk öljük ki belőlük ezt a lelkesedést, hiszen a „segítségük” olykor hátráltat minket, holott szeretnénk minél hamarabb túllenni a nemszeretem mindennapi feladatokon.

Rengeteg olyan munka adódik egy, amit egy gyermek is el tud végezni játszi könnyedséggel. Ha hagyjuk nekik, hogy segítsenek, ha hiszünk bennük, nemcsak egészséges önbizalommal, de könnyebb elszakadással és egyszerűbb felnőttkorral is megajándékozzuk őket. Fontos azonban, hogy ne erőltessük a házimunkát, legalábbis még az első években: ha azt látjuk rajta, hogy fáradt, elcsigázott, akkor ne vegyük el tőle a kedvét. Azonban az is fontos, ha látjuk rajta, hogy buzog benne a tettvágy, akkor engedjük neki, hogy segítsen. És mindig köszönjük meg neki a munkáját, valamint dicsérjük meg, miután elvégezte. Ez nagyon fontos. Most nézzük, melyek azok a feladatok, amelyeket már a legkisebbek is meg tudnak csinálni.

2–3 éves korban

Már egészen kicsi korban fontos lenne, hogy ne csináljunk meg mindent a gyerekünk, unokánk helyett. Ebben a korban általában már nem kell etetni őket, boldogan tudják kanalazni az ételt a szájukba, és igen, a szájuk helyett olykor a ruhájukon landol, ezt el kell fogadni. Ezen kívül egy hároméves már a mosogatóba tudja tenni evés után a tányérját és a poharat is, ugyanez vonatkozik nap végén a saját kis szennyesére, ahová a levetett ruhácskák utazhatnak, sőt, a játékait is képes már bepakolni egy dobozba. Ha ellenkezik, akkor csinálhatjuk együtt is. A háziállatok etetését is rábízhatjuk, és a szemetet is ki tudja már dobni a kukába.

(Fotó:unsplash.com)

4–7 éves korban

Ekkor már sokkal ügyesebbek, éppen ezért használjuk a bennük lévő lelkesedést, adjunk lehetőséget nekik: segíthetnek megteríteni az asztalt, összehajtogatni a szalvétákat, a saját ágyukat is megcsinálhatják reggelente, arról nem is beszélve, hogy egy óvodáskorú egészséges gyereknek már illik önállóan felöltözni, még ha a cipőfűzőkkel, cipzárakkal nem is boldogul még. Ezen kívül tud már port törölni, el tudja pakolni maga után a cipőit a cipősszekrénybe, meg tudja öntözni a virágokat, be tudja tenni a tányérokat és a tablettát a mosogatógépbe, a ruhákat és a mosóport a mosógépbe, aztán ki is tudja venni őket onnan. Sőt, esetleg már a teregetésben is segíthet. Ebben a korban lassan már elég erős a porszívóhoz, ha van hozzá kedve, engedjük, ha nincs, akkor elég a seprű is. A főzésbe is bevonhatjuk őket már lassan, biztos szívesen kevergetnek (nyalogatnak) édes tésztákat, rántásokat, habarásokat. Ezen kívül, ha már iskolás, akkor össze kell tudnia készíteni az iskolatáskáját is némi segítséggel.

8–10 éves korban

Ha jó munkát végeztünk, akkor a fent említett feladatokat (egy részüket) már önállóan, mindenféle felszólítás, nógatás nélkül is megcsinálják a kiskamaszok, ha nem is örömmel, de talán már rutinból. S ha ez így van, akkor szintet léphetünk, és megpróbálhatunk rájuk bízni már igazán felnőttes, komoly házimunkákat is. Például az arra fogékonyakat bevonhatjuk a  főzésbe, keverhetnek, kavarhatnak, sőt, szülői felügyelettel már gépeket is használhatnak, vághatnak, díszíthetnek kedvükre. Egy ekkora gyerek már ki tudja takarítani a szobáját, és jó lenne, ha nem csak hatalmas veszekedések árán csinálná meg. Esetleg ahelyett, hogy noszogatnánk, menjünk be együtt az „oroszlánbarlangba”, s mutassuk meg neki, mit hogyan kell, csináljuk együtt! Közben talán még el is csíphetünk pár őszinte mondatot a kiskamaszkor bonyolult problémáiról. Ezen kívül élvezhetik még az autómosást, szintén kellőképpen felelősségteljes feladat, és bármit is mondanak, valójában el tudnak már mosogatni, és a megszáradt edényeket is el tudják pakolni a helyükre. A szemetet is le/ki tudják már vinni, valamint a saját ruhájukat összepakolni és eltenni a szekrényükbe.

(Fotó: unsplash)

11 éves kortól

Aki már felsős, az szinte bármit meg tud  csinálni, amit engedünk neki és amit már legalább egyszer megmutattunk neki. Ki tudja takarítani a fürdőszobát, fel tudja mosni a konyhát, ki tud mosni, sőt, egy egyszerűbb egytálételt meg is tud már főzni. Csak bíznunk kell bennük, és megadni nekik a lehetőséget.