×

Gyereknevelés

Dolgok, amiket a gyereknek meg kell tanulnia a kutyával kapcsolatban

Egy kutya az egész család számára hatalmas öröm- és szeretetbomba, de a legkisebbekkel nem árt néhány alapszabályt is megismertetni négylábú barátainkkal kapcsolatban.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

1. Mikor lehet a kutyát megsimogatni? – Ha idegen négylábúval találkoztok, az első és legfontosabb szabály, hogy a gyerkőc nem simogathatja meg, míg a gazdájától erre engedélyt nem kértetek és kaptatok. Ezen kívül tanítsd meg neki, hogy akár először látott, akár saját kutyushoz közelít, soha ne hátulról tegye, és ne hirtelen, mert azzal megijeszti.

2. Mikor tilos piszkálni a kutyát? – Alapszabály, hogy evés közben nem simogatjuk, nem maceráljuk, nem nyúlunk a táljába. Magyarázd el neki, hogy négylábú társaink is szeretnek nyugodtan enni, hagyjuk hát őket. Ha ez nem elég erős érv, és csemetéd még mindig oda akar menni a kutyushoz, akkor kérd meg, hogy képzelje magát az állat helyébe: neki hogy esne, ha végre megkapná a reggelijét, erre valaki odaszaladna és elkezdené macerálni? Ugye, hogy nagyon rosszul… ugyanez igaz az alvásra is: mielőbb tanítsd meg a kicsinek, hogy nem ébresztjük fel az alvó négylábút, illetve tiszteletben tartjuk, ha elvonul pihenni.

3. Mit mond a kutyus? – Fontos, hogy gyerkőcöd már kiskorában megtanulja, mit jelentenek az eb jelzései: ha morog, ha vicsorog, ha feláll a hátán a szőr, eszünk ágába se legyen a kezünket nyújtani felé! Ha pedig két kutya „bunyózik”, akkor se engedd oda a kicsit – még akkor sem, ha tudod, hogy csak játszanak és nem bántanák őt. Mert a játék hevében is szerezhet sérüléseket, például egy kisebb kutya is fellökheti, ha elég nagy a lendület, vagy véletlenül is odakaphat a kezéhez, arcához valamelyik kutya.

Ha ezeket az egyszerű, de lényeges dolgokat megtanulja a gyermek, és tudatosítod benne, hogy mindig figyeljen a saját viselkedésére és a kutyáéra is, elkerülhetők a balesetek, csemetéd pedig szebbnél szebb emlékeket őriz majd a négylábú barátjával közös kalandokról.