×

Környezetünk

Életveszélyes állapotok alakultak ki, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól

A napok óta zuhogó, özönvízszerű eső Németország nyugati részén máshol is katasztrófát okozott.

Heves esőzés és árvíz miatt összeomlott több ház a németországi Schuld településen csütörtökön kora reggel, sokan eltűntek. A térség két járását sújtó természeti katasztrófában eddig 14 ember vesztette életét.

A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a Bonn térségében fekvő Schuld kistelepülésen hat épület omlott össze és további 25 rogyadozik.

Legalább négyen meghaltak, és nagyjából hetven ember hollétéről nem tudni. A helyzet átláthatatlan – mondta egy rendőrségi szóvivő az SWR-nek.
A Die Welt hírtelevízió jelentése szerint a rendőrség úgy tudja, hogy az eltűntek többnyire a házuk tetejére menekültek, és az épület összeomlott alattuk, vagy már a tetőig sem jutottak el a Schuldon végigkanyargó folyó, az Ahr áradásában.

Az Ahr mentén máshol is életveszélyes állapotok alakultak ki, az árvíz több falut elzárt a külvilágtól. A környékre – Ahrweiler járásba és a szomszédos Euskirchen járásba – több tartományból helikoptereket irányítottak a bajba jutottak mentésére. Legalább ötvenen várják a segítséget házak tetején vesztegelve.

Az ARD országos köztelevízió hírportálján az euskircheni közigazgatási hivatalra hivatkozva azt jelentette, hogy a járás településeit együttvéve nyolcan vesztették életüket.
A napok óta zuhogó, özönvízszerű eső Németország nyugati részén máshol is katasztrófát okozott. Különösen súlyos a helyzet a Wupper folyó mentén. Árvíz pusztít a többi között a régió egyik legnagyobb városában, Wuppertalban. Ott számos épület mellett a városháza pincéjét is elöntötte a medréből kilépett folyó, ezért a mentést irányító válságstáb már szerda este kiköltözött az épületből. Több településen a hatóságok azt kérik a folyóparton lakó emberektől, hogy sürgősen hagyják el otthonukat és keressenek biztos menedéket.

Több járásban katasztrófahelyzetet hirdettek. Egy tűzoltó szerdán, egy másik csütörtök éjjel meghalt a mentési munkálatokban.
A hosszan tartó heves esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Westnetz hálózatüzemeltető társaság csütörtök délelőtti adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül, mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni transzformátorállomásokat. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. Az ország nagy részén továbbra is számolni kell azzal, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak csütörtök estig tarthat.

Drónnal készített légi felvétel a megáradt Ahr folyóról a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 15-én. fotó: MTI/AP/DPA/Christoph Reichwein

Drónnal készített légi felvétel a megáradt Ahr folyóról a Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományban fekvő Schuld településen 2021. július 15-én. fotó: MTI/AP/DPA/Christoph Reichwein

A pusztítás nyomai az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban fekvő Bad Münstereifel településen történt áradásokat követően 2021. július 15-én. A hosszan tartó heves esőzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott Németország középső és nyugati országrészében. MTI/EPA/Sascha Steinbach

A pusztítás nyomai az Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartományban fekvő Bad Münstereifel településen történt áradásokat követően. fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Tűzoltók homokzsákokkal erősítik meg a Düssel folyó partját Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában, Düsseldorfban 2021. július 14-én. fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach