×

Gyereknevelés

Készítsd fel a gyereket a kistestvér érkezésére!

Ha lassan elmondanád a csemetédnek, hogy hamarosan testvére születik, akkor néhány dologra mindenképp figyelj oda.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne mondd el neki túl korán az örömhírt. Nemcsak babonából tanácsoljuk, hogy várj ezzel, hanem azért is, mert egy gyerek – különösen egy kisgyerek – nem tud még mit kezdeni azzal az infóval, hogy nyolc hónap múlva testvére születik. Várj ezzel addig, amikor már jól látszik a pocakod, így el tudtok kezdeni beszélgetni a babáról.

Olvassatok együtt olyan meséket, amelyekben a főszereplőnek testvére születik. Ha hirtelen nem találsz ilyet, te magad is kitalálhatsz egy egyszerű történetet. Ez nagyon jó alapot adhat a gyerkőcnek, hogyan fogadja és szeresse majd a kistesóját.

Rajzoljátok le, hogyan fog majd kinézni a családotok, amikor megérkezik a baba, és készítsetek együtt valami kedves kis dekorációt a szobájába.

Ezen kívül a nagyobb gyerekek nagyon hálásak, ha bevonod őket akár a babaszoba berendezésébe, a kisruhák kiválogatásába, esetleg a névválasztásban is kikérheted a véleményüket.

Mesélj neki arról, milyen lesz az élet a babával. Mondd el, milyen nagy boldogság, hogy kistesója születik, de készítsd fel arra is, hogy eleinte még sokkal több figyelmet kell majd szentelni a kicsinek, mint neki. Ez nem azért van, mert őt már kevésbé szeretitek, hanem mert egy újszülött állandó gondoskodást igényel: etetni, pelenkázni kell, és éjjel is fog sírdogálni, de ez minden babánál így természetes.

Beszéljétek meg, miben fog tudni neked segíteni csemetéd, amikor már megérkezik a kistestvére. Kérd, hogy legyen ott veled és segítsen, mert ő már nagyfiú / nagylány, akire sok mindenben lehet számítani. Dicsérd meg mindig, amikor lelkesen segít neked. Ebből nemcsak azt fogja leszűrni, hogy nagytesónak lenni szép dolog, hanem, hogy nagyon menő is.