×

Környezetünk

Enélkül nem vihetjük magunkkal kis kedvencünket a külföldi nyaralásra

Ha kutyával utazunk külföldre, az Európai Unióban kötelező az egyedi megjelölés, az állatútlevél és a védőoltás. Belföldön pedig az oltási könyvre van szükségünk. Szerencsére Magyarországon nagyon jó a tendencia, egyre több állatbarát hely van, szállás és étterem tekintetében is. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha a család kedvenceivel utazunk.

Az állatok extra gondoskodást igényelnek a szabadság ideje alatt. Sokan magukkal viszik házi kedvenceiket a nyaralásra, nem csak a kutyát vagy a macskát, de a vadászgörényt vagy a törpenyulat is. Az állatokkal való utazásról és a panzió lehetőségéről Juhász Csaba, állatorvos beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

Ha külföldi utazásra vágyunk kedvencünkkel, kötelező az egyedi megjelölés (chip), az állatútlevél és a védőoltás. Belföldi nyaralás esetén az útlevél helyett elég, ha az oltási könyv nálunk van. Az oltások közül a legfontosabb, hogy a veszettség ellenit egy éven belül kapta meg a kutya, de az Európai Unión belül kötelező a parazitamentesítés is. Ha EU-n kívülre utazunk, célszerű utánanézni az adott ország szabályainak, van, ahol például karanténba kell kerülnie az állatnak. Az állatorvos kiemelte, hogy nyaralás során érdemes védekezni a kullancsok, szúnyogok ellen, hogy biztonságban hazahozhassuk kedvencünket.

A repülővel való utazás során, bár légitársaságtól függ, de általában csak az öt kilogramm alatti állatok utazhatnak az utastérben, afölött már a raktérben kell utazniuk szállítódobozban, amelynek méretét a légitársaság határozza meg.

Amelyik állat ritkábban utazik, az nehezebben is bírja. Juhász Csaba elmondta, hogy fontos saját fekhelyet vinni, ez biztonságérzetet nyújt, ugyanígy egy játék, amihez ragaszkodik, és amivel el lehet vonni a figyelmét. Hozzátette, hogy sosem késő elkezdeni az utazáshoz való szoktatást, felnőtt állatnál ugyanakkor nehezebb, ezért lehet, hogy szakember segítségét kell kérni.

Szokás kérdése, hogy hogyan bírják, nem szabad elfelejteni azonban, hogy fokozatosan kell hozzászoktatni, nem szabad egyből egy hosszú útra ketrecben elvinni a kedvencet.

Ha nincs más választásunk, panzióból is már nagyon széleskörű a választék. Juhász Csaba elmondta: „Szempont a tulajdonossal egyeztetni, a mi kutyánk milyen viselkedéshez van szokva, mik a problémás dolgok (nem csak etetés, viselkedésbeli is), mennyire szocializált a többi kutyával, érdemes egy bemutatkozásra elmenni. Ha jól szocializált, együtt lesz a többi kutyával, ha nem, elkülönítik. A panziók ma már egyre kulturáltabbak, egyre jobbak, szakmailag nem szokott probléma lenni”.

Hangsúlyozta, hogy ma már Magyarországon is egyre több kutyabarát hely van (szállás és étterem is), Magyarország ilyen szempontból nagyon jó irányba fejlődik.

A címlapfotó illusztráció.