×

Gyereknevelés

Átalakul az immunrendszerünk, ha szülők leszünk

A gyerek nem csupán a mindennapjainkat és a napirendünket alakítja át, hanem egész testünket. Nem csupán a méhünkre és a hormonális rendszerünkre gondolunk, hanem az egész immunrendszerünkre. A változás a kutatók szerint olyan drasztikus, mintha a magasságunk változna meg.

Adrian Liston kutató úgy nyilatkozott, hogy a sejtjeink belső felépítése megváltozik, az immunrendszerünk pedig egészen radikálisan átalakul. Ez ráadásul mindkét szülőre igaz: azok a párok, akik gyermekükkel együtt élnek, sejtszinten elkezdenek egymáshoz idomulni, hasonlítani, míg a végén annyira hasonló szervezetük nem lesz, mintha egypetéjű ikrek lennének. A védekezőképességünk már az együttélés során átalakul, hiszen megváltoznak szokásaink, étkezéseink, sportolási szokásaink, akár káros szenvedélyeink is, a csókolózás, a nemi élet pedig elég alapos baktériumcserét jelent. Idővel aztán kialakul egy közös rendszer, ami szintén megszokottá válik, majd családalapításkor ebbe a rutinba elemi erővel tör be egy másik emberi lény a maga igényeivel, sejtjeivel, nyálával, és mindkét szülőt egyszerre ébreszti, terheli, változtatja meg.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Nem csak az otthonunk lesz közös

A szoros közelségben együtt élő embereknek baktériumflórájuk is elkezd hasonlítani. A szánkban, bőrünkben, beleinkben élő mikrobák újakkal találkoznak, s cserébe a mieink is újdonságot jelentenek a másik immunrendszere számára. Ez eleinte alapos edzést jelent az egész szervezetnek, hiszen újra kell strukturálnia magát, de ez a fajta edzés kifejezetten jó hatású. Főleg kisgyerekkorban: minél több baktériummal, állatszőrrel, pollennel, kosszal találkozik egy gyerek, immunrendszere annál erősebbé válik, ám ezzel egy időben az allergia és az asztma esélye is alaposan lecsökken. A rendszer nem reagál túlzóan a már megismert természetes összetevőkre. Már a születés után ez a fajta edzés kezdődik meg az anyatejes táplálással, s később csak folytatódik a világ megismerésével, megkóstolásával. Ám nemcsak mi, szülők jelentünk újdonságot a gyerek szervezetének a környezetünkkel együtt, de az övé is új nekünk, és megváltoztatja mindkét szülő szervezetét. Kialakul egyfajta összetartó családi baktériumkultúra, ami háziállatok tartása esetén még gazdagabb, teljesebb.

Elkapjuk a gyerek fertőzéseit

Az immunrendszerben bekövetkező változások már akkor megtörténnek, mielőtt közösségbe kerülne a gyerekünk, de utána aztán még nagyobb kihívásnak van kitéve. A gyerkőc hazahozhat olyan vírusokat, baktériumokat, amikkel mi még sosem találkoztunk, ekkor betegszünk meg vele együtt. Ez abban a pár napban nagyon rossz élmény, de immunrendszerünk szempontjából nem feltétlenül. A gyerekkel együtt edződünk mi, szülők is, baj csak akkor van, ha nem tudunk időben kilábalni a nyavalyákból, és legyengülünk. Ekkor krónikus fertőzések támadhatnak meg, amikből tényleg hetekig tarthat meggyógyulni. Érdemes erősíteni az immunrendszerünket a gyerekével együtt, egészségesen, vitamindúsan táplálkozni, pótolni a hiányzó D- és C-vitamint, vasat, cinket, sportolni, szabad levegőn lenni.

Számít a lelkiállapotunk

Hogy ez az egész kialakulóban lévő közös rendszer még bonyolultabb legyen, hatással van rá az alvásunk és a stressz-szintünk is. A gyerekkel sajnos beköltözik az életünkbe a kialvatlanság, ami gyengít, és akár a fertőzésekre is fogékonyabbá tehet. Arról nem is beszélve, milyen rossz hatással van a lelkiállapotunkra. Minél feszültebbek vagyunk, immunrendszerünknek annál nehezebb dolga van. Pláne akkor, ha iszonyú nehezen viseljük a gyerek betegségeit: aggódunk, rémüldözünk, teljes lelkünkkel átérezzük szenvedését. Minél empatikusabban, átérzőbben közelítünk a témához, annál aktívabbá válik a mi immunrendszerünk, és akár túlzásokba is átcsaphat. Nem szabad feláldoznunk az egészségünket a gyerek betegségei kedvéért. Ápoljuk, szeressük őket, gondoskodjunk róluk, de tartsuk szem előtt saját igényeinket is, és nyugodtan kérjünk segítséget. Egy tanulmányból az is kiderül, hogy azért a gyereket nevelő párok nehezebben betegedtek meg a náthás szezonban, mint azok, akik még nem vállaltak babát. Ezért a nagyobb ellenállásért valószínűleg a szülők lelkiállapotában bekövetkezett változások állnak, az élet kiteljesedik, több értelmet, új mélységeket és magasságokat kap.