Életmód

Minden, amit a naptejről tudni akartál

Azt már mindenki tudja, hogy nem szabad naptej nélkül napoznunk. Azt viszont kevesen tudják, hogy pontosan hogyan, és melyik faktort érdemes választanunk a hatalmas választékból.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Mikor kell használni?
Ez sokakat meglephet, de a bőrgyógyászok szerint nyáron gyakorlatilag ki se szabadna lépnünk az utcára naptej nélkül. Ha a déli órákban a napon tartózkodunk, bárhová is megyünk, fontos, hogy bekenjük az érintett területeket, amit nem takar ruha. Fontos tudni, hogy az UV-sugarak még az üvegen keresztül is hatnak, így ha napos a munkahelyünk és sok az üvegablak vagy fal, ne induljunk el otthonról naptej nélkül.

Hogyan kenjük be magunkat?
A felmérések szerint sokan kihagynak fontos testrészeket, mint a fülek, az ajkak, és sokszor kevés krémet visznek fel a bőrre. A legjobb, ha betartjuk a hét teáskanálnyi szabályt. Ez azt jelenti, hogy lábanként és karonként egy-egy teáskanálnyi naptejet kenjünk fel. Ugyanígy a hasra, mellkasra, arcra és a nyakra is.

Melyik faktort válasszuk?
A faktort a bőrtípushoz mérten kell kiválasztani. Hatféle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a legvilágosabb bőrszín, ők hajlamosak pirosasra leégni. A 3-as bézses árnyalatú bőrszín, ők könnyebben barnulnak le, de attól még nekik is fokozottan kell vigyázniuk. A 2-es típusúak a 30-és 50-es faktor között válasszanak naptejet. Ha a 30-as naptejet választják, azzal 2 órát tölthetnek a napon, míg az 50-es faktorral 3-4 órát is. A 3-as típusúak választhatják a 15-ös faktort, de fontos, hogy kétóránként újra bekenjék magukat vele.