×

Környezetünk

Miért ne kiabálj a kutyával?

A legjobb persze, ha eddig sem tetted, de a kutatók szerint ezután semmiképp ne emeld fel a hangod, bármi rosszat tett is négylábú társad.

Hányszor hallhattad gyerekkorodban te is, hogy kiabálással semmit sem lehet elérni, inkább szépen mondd, amit szeretnél… nos, egy friss tanulmány szerint ez nemcsak az emberekkel kapcsolatban igaz, hanem bizony a kutyákkal is. Sőt, négylábú társaink hosszabb távon boldogtalanabbakká, stresszesebbekké válhatnak, és testtartásuk is félelmet tükrözhet.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Portugál tudósok 92 ebet vontak be kutatásukba, mindegyiket kutyaiskolák négylábú tanulói közül válogatták: 42 jutalmazás alapú képzésben részesült, ötvenen viszont averzív tréningen (a nem kívánatos viselkedést büntetéssel, kellemetlen ingerekkel szüntetik meg) vettek részt. Utóbbiaknál nem ritka a pórázrángatás, szidás, kiabálás sem.

A kutatók nyálmintát vettek a kutyáktól, és azt látták, hogy az averzív nevelést kapott állatok nyálában több volt a kortizol nevű stresszhormon.

Ezzel szemben azoknak az ebeknek, akikkel kedves, nyugodt oktatók foglalkoztak, nemcsak kevesebb kortizol volt a nyálukban, hanem jobban is teljesítettek a különböző teszteken – például gyorsabban megtalálták az elrejtett jutifalatot. Az ő testtartásuk sem sugárzott félelmet, szemben azokkal a kutyákkal, akikre rendszeresen kiabáltak a képzés részeként, és kevésbé mutattak a stresszre utaló jeleket, például kevesebbet nyüszítettek, nem emelgették annyit a mancsaikat és nem nyalogatták folyton a szájukat – írja a Science Alertre hivatkozva a New York Post.

Ha tehát eddig előfordult néhányszor, hogy rákiabáltál a kutyádra, jusson eszedbe, hogy ezzel tényleg semmit nem érsz el – boldogabb és kiegyensúlyozottabb lesz a kis kedvenced, ha szépen, türelemmel próbálod fegyelmezni őt. És még az is lehet, hogy így hamarabb megtaníthatod neki, amit szeretnél.