×

Gyereknevelés

Öt kütyü, ami segíthet a kisbabák altatásában

A szülés utáni első hetekben sokszor nem csak a szülő szenved alváshiánytól – bizony gyakori, hogy a baba is rosszul alszik. Nos, a két dolog természetesen összefügg…

Ha tehát a kicsi szemére sikerül valahogy nyugodt álmot varázsolni, talán összejöhet a szülőnek is az az alvással töltött óraszám, ami után nem bukik orra a saját lábában napközben. Összegyűjtöttünk öt „segédprogramot”, ami segíthet az altatásban. Íme!

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Az alvás – tudjuk – elengedhetetlenül fontos, ráadásul segít az egészség megőrzésében. Különösen így van ez a legkisebbek esetében. A születés utáni első hetekben egy csecsemő – ideális esetben – napi 20 órát alszik. Ez persze nem jelent a szülőnek automatikusan 20 óra nyugalmat. Ellenkezőleg, sokak számára embert próbáló időszak ez, mert a baba bizony – miután még hozzá kell szoknia a nappal és az éjszaka váltakozásának ritmusához – általában két-három óránként ébresztőt fúj anyunak (és/vagy apunak). Ahogy az idő telik, egyre hosszabb alvási periódus jut éjszakára, de a baba és a szülők számára megterhelő átmeneti időszakot meg lehet könnyíteni segédeszközök bevetésével. (Nem a pálinkás kenyérre gondolunk elsősorban, habár eleinknél állítólag működött az is…)

Az alábbiak persze csak alternatívái az ősi, ösztönös anyai praktikáknak, hiszen a ringatást, az anya duruzsolását, halk énekét semmi sem pótolhatja! És az is természetes, ha vannak édesanyák, akik egyszerűen idegenkednek az alábbiaktól.

1. Fehérzaj-generátor
Léteznek csecsemők számára kifejlesztett fehérzaj-generátorok, amelyek monoton, állandó nyomásszintű hangokat, zajt produkálnak. Ezek segítenek elnyomni a kicsi számára még szokatlan, váratlanul érkező hanghatásokat, amelyeket te már meg sem hallasz. A babád még érzékenyen reagál a hirtelen érkező zajokra, egy ajtócsapódás, a kutyaugatás, a kukásautó vagy a forgalom zaja mind-mind zavarják, felzaklatják őt. A fehér zaj ezeket elnyomja, és stimulálja is a kicsi érzékeit, a méhen belül megszokott zajokat idézi fel benne. Nyugtató hatása van tehát, de nagyon körültekintően alkalmazd, ügyelj a hangerőre és arra is, hogy milyen rendszerességgel használod.

2. Susogó
Kicsit furán hangzik, de már kitalálták a „csitítógépet” is, kényelmesebb (vagy kikészültebb) anyukák számára. Amikor a kicsit szoptatás után lefektetik, azt általában „sssshhhh”-hangok kíséretében teszik az anyukák. Ez a kütyü ezt utánozza, a szoptatás után a kicsi mellé helyezve álomba csitítja őt. Ezt a készüléket is körültekintő alapossággal kell a gyermek igényeihez állítani!

3. Szívverés-imitáló gép
Az anya szívveréséhez a csecsemők már a méhben hozzászoktak, amikor hallják, az többnyire fantasztikusan megnyugtató a számukra. Az általában plüssfigurába rejtett szívverés-generátorok nagyon népszerűek, van olyan is, amelyik automatikusan bekapcsol, ha a baba felsír.

4. Tompa éjszakai fény
A csecsemők már az anyaméhben is különbséget tudnak tenni a fény és a sötétség, a nappal és az éjszaka között. Sokat segít, ha az ébredésekkor nem kapcsolsz éles fényt a babád feje fölött, hanem éjszakára olyan állandó, tompa fényt biztosító lámpát működtetsz, ami őt sem rémíti meg, és te is jól látsz mellette, amikor bemész hozzá éjszaka. Ez később is jó szolgálatot tesz, amikor már az éjszaka árnyai ijesztik meg a gyermekedet – ez mellett biztosan nem fog félni a sötétben.

5. Automata ringatószék vagy ringatós babakocsi
Ha a baba ordítva sír, az anyja pedig ringatni kezdi, az az esetek többségében segít. A szemfüles mérnökök ennek nyomán már kitaláltak többféle alkalmatosságot is, amely az anyai ringatást imitálja (de nem helyettesíti!). Időszakosan nyugodt lelkiismerettel bevethető, például amíg felforralod a tejet, vagy mondjuk kiszaladsz a mosdóba… Kaphatók ringatós változatban babafotelek és babakocsik is, az újabbak már a sírást is érzékelik, és automatikusan dajkálni kezdik az apróságot, ha baj van.