Gyereknevelés

A legjobb sportok 10 év alatti gyerekeknek

Eleinte mi, szülők terelgetjük csemetéinket egyik vagy másik mozgásforma felé, később azonban már ők is szeretnének beleszólni, hogy mit sportoljanak. De tényleg, mit is?

A szakember szerint már óvodáskorban fontos elkezdeni gyermekünk mozgáskultúrájának fejlesztését. Ekkor még inkább mi, szülők választunk sportágat, míg később, akár már alsó tagozattól a kicsik maguk is beleszólhatnak a döntésbe. De melyek lehetnek számukra a legmegfelelőbb mozgásformák?

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

„Általában a szülők döntése, hogy a gyermek hobbi- vagy versenyszinten kezd sportolni. Én azt támogatom, hogy óvodás- és kisiskoláskorban hobbiszinten próbáljon ki minél több sportágat a gyermek. Később innen lehet továbblépni a versenysport irányába” – mondja Szabó Tímea testnevelő és táncpedagógus, az Impulz Mozgásközpont vezetője. Szerinte ideális esetben a gyerkőc valamilyen táncot, harcművészetet és labdajátékot is kipróbál, mivel ezek szerepe óriási a mozgásfejlesztésben.

„Érdemes olyan sportot választani, melynek mozgásanyagában minél több keresztmozgás szerepel. Ennek során egyszerre használjuk a jobb és a bal agyféltekét is. Ilyenek például a különböző harcművészetekben alkalmazott kúszó-mászó mozgások. Ezek a testtudat javulása mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak: ha 0-3 éves kor között kimaradnak, az akár tanulási nehézségek kialakulásához is vezethet” – árulta el.

Miért jó a torna és a tánc?
De ugyanilyen jótékony hatással van a legkisebbek fizikumára a tánc, ami megerősíti a törzsizomzatot, így szerepe van a gerincferdülés megelőzésében, ráadásul a zenének köszönhetően fejleszti a ritmusérzéket is. A mezítlábas foglalkozások pedig az egészséges lábboltozat kialakulásához járulnak hozzá.

„Minden sport alapja az izomzat megfelelő tónusának kialakítása és az ízületek mozgásterjedelmének növelése nyújtások segítségével, ezáltal javul a hajlékonyság is. Ebben az életkorban legtöbbször játékos gyakorlatokon keresztül zajlik a mozgásfejlesztés, saját testsúlyos gyakorlatokkal, utánzó mozgásokkal készítjük fel a gyermekek izomzatát az idősebb kori terhelésre” – mondja Tímea.

Így az alsósoknak és az ovisoknak szóló foglalkozások elsősorban torna jellegűek, sokszor eszközök használatával zajlanak. Kezdetben a dobások gyakorlásánál labda helyette inkább a babzsák kerül elő. Alsó tagozatban már elkezdhető a labdás ügyességfejlesztés, az ugróiskolai gyakorlatok, a karikák használata.

Bemutatóórákon láthatjuk a gyerek fejlődését
A szülők többsége havi 7 és 15 ezer forint közötti összeget költ a gyermeke sportfoglalkozásaira, ami többnyire hetente két órát takar.

„Sokan laikusként megelégszenek azzal, hogy az oktató aranyos, ezért biztosan jó szakmailag is” – véli Tímea, aki éppen azért tart bemutatóórákat is, hogy a szülők időről időre megbizonyosodhassanak arról, mennyit fejlődött a gyermekük a foglalkozások során.

A szeptember 23-30 közt zajló Európai Sporthét keretében mint sok más helyszínen, úgy az Impulzban is számos mozgásformát próbálhatnak ki a gyerekek, a capoeirától a jazzbalettig. Utána már könnyebb lehet eldönteni, szeretne-e a gyerkőc órákra járni, vagy keresgélje-e a család még egy kicsit a neki legideálisabb sportfoglalkozást.