×

Gyereknevelés

Miként hat a gyerekre, ha kiabálást, csúnya szavakat hall otthon?

Bármelyik családban előfordulhat, hogy anya és apa a kicsi előtt emelik fel a hangjukat, és akár egy-egy csúnya szó is elhangzik. Vajon hogy hat ez a gyerekekre?

Megkockáztatjuk, hogy szinte nincs is olyan család, ahol az anyuka és az apuka mindig el tudná kerülni a gyerek előtti emeltebb hang használatát, kisebb vitát vagy esetleg néhány, a picik fülének nem való szó használatát.

Gondoljunk csak a jelenlegi helyzetre: koronavírus, otthonmaradás, esetleg önkéntes karantén, kisebb-nagyobb bizonytalanságok a családban… nem is csoda, ha mindannyian feszültebbek vagyunk. Mindez így együtt remek táptalajt nyújthat a vitáknak.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

De mennyire viselheti meg a kicsiket, ha azt látják-hallják, hogy Anya és Apa veszekszik, vagy legalábbis, ha egyik vagy mindkét fél felemeli a hangját beszélgetés közben? Tudományos kísérletek szerint nem a vitától vagy a kiabálástól ijednek meg, hanem attól, ha nem értik, hogy mi történik a szüleik közt, és miért.

Szóval, ha úgy adódna, hogy a gyerkőc meghallja a vitát, ne csak azt lássa, hogy dühös vagy, hanem mondd is ki, mit érzel. Például: „nagyon haragszom, mert Apa bekapcsolva felejtette a sütőt, és attól féltem, baj lesz. Szerencsére nem lett, de szeretném, ha máskor jobban figyelne – ezért kiabáltam”. Ebből megérti, mi volt a kiabálás oka, és nem a bizonytalanság uralkodik el a kis lelkén, hanem egy idő után megnyugszik és elfelejti az egészet.

Ha csúnya szó is kicsúszott valamelyikőtök száján a kicsi előtt, ne csodálkozzatok, ha ez tetszik neki, és ismételgetni kezdi. Ha megfigyeled, ugyanolyan kiejtéssel, hanglejtéssel akarja ezeket kimondani, mint ti. Az erős érzelmi töltet miatt tetszik neki, ezért ismételgeti és tanulja meg szinte azonnal.

Mi lehet a megoldás?

Visszacsinálni már nem lehet, és az sem feltétlen fog működni, ha egy „a kutyafájáttal” akarod helyettesíteni, mert csemetéd nyilván az új, tiltott szót fogja favorizálni. Ha kiemeled, hogy nem szabad, akkor pedig csak azért is. Ehelyett próbáld meg a következőt: egyszer mondd el neki komolyan, hogy ilyen buta beszéddel nem foglalkozunk itthon, ez nem helyes. Aztán lehet, hogy még ismételgetni fogja egy darabig, de ne foglalkozzatok vele. Egy idő után magától abbahagyja, és jó esetben majdelfelejti a csúnya szót.