×

Környezetünk

Nem lesz építkezés a kisoroszi Szigetcsúcson

Védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot - közölte Agrárminisztérium (AM).

Mivel a kisoroszi Szigetcsúcsot országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják – hangsúlyozták.

Szabadstrand Kisoroszinál, a Szentendrei-sziget északi végénél 2018. július 29-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Közleményükben felidézték: a Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté. Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat.

“A szocialista-liberális kormány idején, 1997-ben kihirdetett miniszteri rendelet mellékletében lévő adminisztrációs hibát követően a korrekciót az agrárminiszter a napokban elrendelte” – jegyezték meg.

A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenik a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, amely lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására. Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik – írta az Agrárminisztérium. A rendeletmódosítás hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.